11 Ekim 2008 Cumartesi

KURD 1 TV




Abdulkadir Ulumaskan / ulumaskan@hotmail.de

Kürt medyasına Kurd 1 adıyla yeni bir Televizyon kanalı katılıyor. Elbetteki bu Kürtler adına sevindirici bir gelişmedir ve her Kürdün hayırlı olsun, demesi gerekiyor.

Bu kanal daha deneme yayınındayken, onunla ilgili bazı değerlendirmeler var:
Bazı kesimler bu kanalın Kürt kanalı Roj TV ye alternatif olarak ortaya çıkacağını söylüyorlar. Bunun gerçekten böyle mi olduğu, yoksa bu gibi çevrelerin mi böyle olmasını istedikleri bilinmez. Ama belkide böyle bir niyeti olmayan, kanalı böyle görmek ve yönlendirmek istiyenlerin niyetleridir bu. Umarım eğer varsa bu gibi „art-niyetler“ ve hevesleri kursaklarında kalır; ve Kurd 1’in izleyeceği ulusal yayın politikasiyla onların emellerini boşa çıkarır.
İşin alternatif olma konusuna gelince, eğer bu normal ölçülerde olursa bir mahsuru yoktur. Keşke onlarca Kürtçe kanalı olsa. Her biri bir alanda Kürt dili, kültürü ve bir bütün olarak kürt yaşamını geliştirmeye hizmet etse ne mutlu. Yani birbirlerinin eksik kalan yönlerini tamamlamaya ve biribirinden çok daha iyi hizmet etmeye aday olacak kanallara söylenecek söz olmaz ve olmamalı. Ancak biz Kürtler alternatif olmayı birazda tersinden değerlendiriyoruz. Birbirini tamamlak yerine birbirimizi alt etme, yok etme şeklinde kulanıyoruz. Umarım bu sefer böyle olmayacak ve böylesi beklentileri olanların emelleri gerçekleşmeyecektir.

Bu beklentiler yerine, olması gereken ve Kürtlere hizmet edecek olan anlayış kanalların birbirlerini alt etme yarşı yerine, birbirlerinin eksik yanlarını tamamlama ve birbirleriyle dayanışma halinde yayınlarını çeşitlendirip geliştirmeleridir.

Kürtler yalnız basın - yayın alanında değil, her temel konuda birbirleriyle yarışmaktan önce, birbirleriyle dayanışmayı öğrenmelidir. Ulusal kurtuluş sürecini henüz tamamlayamamış Kürtler için bu aşamada yarışmanın birazda lüks ve gereksiz olduğunu düşünüyorum. Hele birbirini yok etme yarışına girecek olanlar varsa bu kürt davası ve kültürünü geliştirmek yerine zayıflatmaya hizmet edeceklerdir.

Kürtler öncelikle ulusal haklarını kazanmada birleşip bunu kazandıktan sonra, bu hakkı daha iyi kulanma konusunda yarışabilirler. Bu her alanda olduğu gibi basın ve yayın alanında da böyle olursa çok daha sağlıklı olacaktır.

Sözünü ettiğimiz anlamda yeni çıkan kanalların kendini eski kanalları alt etme misyonu yüklememesi gereği kadar, var olan kanallarında bunları kendileri için tehlike görmekten önce, dayanışma temelinde yaklaşmalarının Kürt halkı ve televizyonculuğunun gelişimine çok büyük katkılar sunacağı kesindir.
Gerçi Kurd 1 kanalı da şimdiye kadar siyasi bir kanal olmadığı ve amaçının sadece kültürel bir yayın olduğunu ifade etti. Kültürel olsun ,siyasi olsun ya da ikisi veya daha fazlası olsun, nasıl olursa olsun önemli değil. Önemli olan ulusal temel değerlere bağlı kalmak ve birbirlerine „düşman kanallar“ haline gelmemektir. İsteğimiz, çoğalan kanalların her halukarda Kürt kültürü ve ulusal mücadelesine hizmet etmeleridir.

Bu inanç ve umutla hem Kürt 1’e, hem de diğer tüm Kürt Televizyon kanallarına en içten dileklerle üstün başarılar diliyor, birlik ile beraberliğe aracı olmalarını umuyorum.

Nice Kürt ve Kürtçe kanallar dileğiyle.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok çok güzel bunun devamını bekliyoruz elinize ayaklarınıza zaglık