15 Ağustos 2010 Pazar

ERDOĞAN ÇEKİLMESİN, İŞTE İŞSİZLİĞE KARŞI REÇETEM


Dr.İsmet Turanlı
dr_ismetturanli@mynet.com



Sıfır işsizlik KOMUNİST sistemde vardır. Çünkü ÇALIŞMA HAKKI anayasal BİR HAKTIR. Bu hakkı gerçekleştiremiyen komunist devletler çöktüler.

Ne komunist sistemin nede kapitalist sistemin işsizliğe derman olamadığı tarihi bir gerçek. Acaba bu iki sistemin amalgaması çare üretebilir mi?

Türkiye de bir çok sahada israf vardır. Şayet israflar önlenirse, daha çok yatırımlar yapılır, neticede işsizliğin önü alınabilir. Bu israflar nelerdir?:

RESMİ ARABA SALTANATI

Hiç bir zengin batı ülkesin de Türkiye de ki kadar resmi araba saltanatı vardır. Ne güzel yazmıştı Recai Ekrem Türklerin ‘araba sevdası’ nı yüz sene önce. Danimarkada başbakan bisikletle gider makamına. Birde o arabaların kullanım masraflarını hesap edin. Güngör Uras’a sormalı; O arabaların satışından elde edilen kapitalle kaç fabrika yahut şirket kurulabilir. Devlet Planlama teşkilatına sormalı, fizibilitesi yapılmış kaç müessesenin devreye sokulabileceğini.

HAZİNE ARAZİLERİ – TOPRAK REFORMU

Türkiye’nin %50 den fazla ziraate elverişli arazisi hazineye ve vakıflar idaresine aittir. Bu arazilerin toprak sahibi olmayan vatandaşlara uzun vaadeyle satılması, yahut hibe edilmesi yoksulluğu önlemez mi? Hala feodalitenin gençlerin dağa çıkması sebebi olduğu söylenir. Türkiyenin sosyolojik strüktürü çoktan değişti. Şimdi asıl ağalar Sakıp ağalar, Koç ailesi, krize rağmen milyarlarca kazanç sağlamış olan bankalar, zengin şirketlerdir, holdinglerdir. Yüz sene evvelki büyük toprak sahibi feodal ailelerin servetleri çoktan cüzi miktarlarda torunlarına intikal etmiştir. Şayet hala büyük toprak sahipleri varsa, onlara Hindistanda yapıldığı gibi, büyük KİTLERDEN hisse senetleri verilerek ellerindeki toprakları köylüye dağıtılabilir. Evvela devlet kendi elindekini fakir , fukaraya dağıtmalı. Böylece özgürlüklerde sakatlanmaz. Yoksullukda azalır, işsizlikte.

TSK İSRAF KAYNAĞI

Ordunun yarısı lağvedilipte ona ayrılan para eğitime ve sağlığa harcanırsa; COSTA RİCA da olduğu gibi, Türkiye dede mutluluk yaygınlaşır.

Ordunun elinde ki Skorskyler, GMS ler, mülkler satılırsa , masraf yarılanır. Elde edilecek sermaye ile yeni fabrikaların kurulması imkanı doğar. İsviçre de ve İsveç te vatandaşlar senedebir defa onbeş günlük yahut bir aylık askere alınır.

Çin sedi gibi, Berlinde ki UTANÇ duvarı gibi, İstanbuldaki Bizans surları gibi, İsrailde örülen duvarlar gibi şimdide ÖZEL KUVVETLE sınırlar muhafaza edilmeye çalışılıyor. Neticesinde asrın gerisine düşmezmiyiz. Zaten hudutlarımız mayınlarla, tel örgülerle çevrili değil mi?

KÜRT VE PKK SORUNU

Kürt sorunuda, PKK sorunuda ortadan kalkar. Komşularımızla sıfır problem gerçekleşirse. Sokrates’in dediği gibi ‘’Siz yaptığınızı hiç sorguluyormusunuz? ‘’Bu gençlerin kanının akmasının sebebini sorguluyormusunuz? PKK nın istediği nedir? TESEV raporunda , Diyarbakır CHP başkanının, 700 e yakın Toplum Örgütlerinin tavsiyelerine kulak asıyormusunuz? CHP hazırlayacağı yeni raporu ile ayni istekleri deklare ederse AK Partiyi Ofsayta sokar İNŞALLAH.

RİSİKO KREDİSİ

İşsizlik sigortasında biriken milyarlarda universite mezunlarının kuracağı şirketlere risiko kredisi olarak verilmesi sağlanamaz mı? Batıda risiko kapitali diye bir imkan vardır. Türkiye dede böyle bir yönteme müracaat edilemez mi?

Bir iş yeri kurmak, yeni iş sahası yaratmak için üç şeye ihtiyaç vardır. 1. Kapital.2. Knowhow .3.İnsan emeği. Kapital yukarda bahsettiğim imkanlardan sağlanır. Knowhow’ı olan universite mezunları kurulacak yeni şirketlerde, fabrikalarda çalışabilirler. Bu iş elbette kolay değil. Bazı mevzularda ezber bozmamız gerekiyor. Başbakan Erdoğanın siyasetten çekilmesi gerekmez işsizlik ortadan kalkarsa.

Hiç yorum yok: