4 Ocak 2009 Pazar

Yasadιşι TRT 6 ve Yasal Kürtler





Abdulkadir Ulumaskan / ulumaskan@hotmail.de

TRT 6’ nιn yιldιzι olan Nilüfer Akbal’ιn sürgündeki Kürt sanatçιlarιnιn dιşarda süründüklerini söyleyerek onlarι TRT’ ye davet etmesi, utanç verici ve talihsizce bir çağrιdιr.

Devletin sözünona Kürtçe kanalιnι açarken bazι öngörülü Kürtlerin bunu devletin Kürtlerden özür dilemesi ve Kürt sorunun çözümünde bir adιm olacağιnι savunarak devletin samimiyetini kanιtlamaya çalιşmalarιnι anlamak mümkün değildir.

TRT 6’ nιn Kürt mücadelesinin bir sonucu ve yine bu mücadeleye karşι kulanιlmak istenen bir araç olarak görmek yerine devletin iyi niyet göstergesi olarak görülüyor yada öyle gösterilmek isteniyor olmasιnι anlamak gerçekten güçtür. Bunun devletin Kürtçeyi inkar etmeye karşι bir itiraf olmasι ayrι bir konu, ancak samimi bir itiraf olmadιğι kesindir. Eğer gerçekten bu bir itiraf olarak görülmek isteniyorsa de zaten bu itiraf çoktan yapιlmιştιr.

Peki biz devletin iyi niyetli olmadιğιnι nereden biliyoruz. Elbette bazι çok uzak görüşlü, büyük öngörülü ve niyet okuyucu değiliz. Ancak yukardaki örnekler bize bir fikir verebiliyor.
Eğer hükümet gerçekten dürüst ve samimi ise Türban konusunda yaptιğι gibi anayasa değişikliği yapsaydι da Anayasa Mahkemesi bunu bozsaydi. Biz de o zaman AKP nin samimiyetine inanιp güvenebilirdik.

Hiç bir yasal dayanağι olmayan TRT 6 hakkιnda yarιn öbür gün Deniz Baykal gibi birisi dava açarsa bu kanal kapatιlacaktιr. Çünkü bu kanal yasadιşι bir kanaldιr.

Ancak bu kanalda Kürtlüğe bulaşmamιş ya da bundan yemin ederek vazgeçmiş veya geçecek olan icazetli yasal Kürtler çalıştιğι için şimdilik buna pek ses çιkarιlmıyor.










Bu kanalιn kuruluş amacι, Kürtçeden çok, Kürtçenin yanιndan teğet geçerek giden Türki bir kanal olmanιn ötesine gidemiyecektir. Bunun için de bazι iyi niyetliler olsa da hakim art niyet bunlara nefes aldιrmayacaktιr.

Q, X ,W Kürtçe harfleri hala bölücü ve hain harfler iken ve ismi Welat olduğu için Kürt çocuklarιnιn Türkiyeye girmeleri yasakken, veya Cezaevlerindeki insanlar anne-babalariyla anadilleri olan Kürtçeyi konuşmalarι mümkün değilken ve de Kürt milletvekili Kürtçe su istemesinden dolayı hakkιnda dava açιlιyor ve Kürtçe konuştu ya da konuşabilmeyi talep etti diye insanlar cezaevlerinde durup, bunlarιnιn hiç birinin yasal ve anayasal günevcesi yoksa ve üstelik hala Kürt dili devletin kayıtlarında anlaşιlmaz bir dil olarak geçiyorsa, TRT 6 kanalιnι samimi ve inandιrιcι bulmak mümkün değildir.

Tayyip Erdoğan Kürtçe konuşan ilk başbakan olarak tarihe geçerken Kürtçenin hala Kürtlere yasak olmasι çok komik ve gülünç bir durumdur. Yani Kürtçe Kürt olmayanlara serbest ama Kürtlere yasaktιr.

Bazιlarιnιn sιrf PKK buna karşι çιkιyor diye TRT 6’ya sahiplenip savunmasι ayrι bir saplantι ve ayrι bir Kürt siyasi çocukluk hastalιğιdιr. Ne yazιk ki Kürtler hala bu çocukluk hastalιğιndan kurtulamadιlar.

Kimi Kürtler TRT 6’yi şöhret ve zenginlik kapιsι olarak görüyorlar. Bunlarι anlamak zor değildir. Ancak bazιlarι kalkιp da Kürt sanatçιlarιna „dιşarda sürünüyorlar TRT ye gelsinler“ diye çağιrmasι pek de onurlu sayılan bir davet olmasa gerek. Belki birisi bunu kendisine yakιştιrιp yapabilir. Ancak Kürtlerin büyük çoğunluğunun ihanet olarak gördüğü böyle bir çağrιnιn ahlaki bir tarafι yoktur. Birisinin bu hakkι kendinde görmesi sadece TRT de bir müzisyen olarak çalιşmanιn ötesinde siyasi bir çağrιdιr. Belki de bu çağrιyι kendi adιna değil de, siyasi sevgilileri adιna yapanlar da vardιr.

Bir de bazι Kürt sanatçιlarιn, sanatιn Kürtler tarafιndan siyasallatιrιlmasιndan dem vurumasι da ayrιca garip ve düşündürücüdür. Kürdistan’da ne özgür olabilmiş ki sanat özgür olsun. Türkiye’de bazι istisnalar dιşιnda tüm sanat ve müzik şövenizme hizmet etmiyor mu ? Yoksa TRT de mi sanat ve müzik özgürdür diye oraya koşuyorlar bu Kürt kökenli bazι sanatçιlar ?

Ne kendimizi ne de başkasιnι kandιrmaya hakkιmιz yoktur. Kürt halkι özgür olmadan ne sanatι ne de başka bir şeyi özgür olabilir. Eğer sanat halk için ise halkιn özgürlük mücadelesine aracι olmasι neden yadιrgansιn ki ?

„Sürünüyorlar“ diye Kürt sanatçιlarιn TRT’ ye çağιrmasι iki kere hakarettir. Hem hakaret ve hem de talihsizliktir aynı zamanda. Bu utanç verici çağrιyι yapmaya kimsenin hakkι olamaz. Bu hakkι kendisinde görenlere söyleyecek söz bulamıyorum. Birisinin utanç verici bir şey yapmasι ayrι bir şey, bunu başkalarιna çağrι olarak yapmasι daha başka bir şeydir.

Bazιlarιna göre belki Kürt sanatçιlar sürünüyor olabilir. Ama direnerek onurluca sürünmek, onursuzca ayakta kalmaktan daha değerlidir. Kaldι ki Kürt sanatçιlarιn süründüklerini kim söylemiş ? Eğer halkιnιn haklι ve onurlu davasι için dιşarda direnerek yaşamak sürünmek ise, sürünmeme düşünlüğünü kendine layık görenlerin olsun. Ve bunlar ancak sabιkasιz Kürtler olabilir. Sürünmek, şan, şöhret ve para sahibi olmamaksa ; onurunuzca sağlanan bir şöhreten bin kat daha değerli değil midir bu sürünme ? Peki, bu söylenenlere karşι Kürt olan birisi kalkιp da bunlara, kendi halkιnιn sanatsal değerlerini o halkιn düşmanlarιna para karşιlğιnda peşkeş çekmek ne anlama gelir diye bir soru sorarsa ne cevap vereceklerini doğrusu çok merak ediyorum.

Bazιlarιnιn kimlik ve kişiliklerini veya halkιnιn bazι değerlerini para ve şöhret karşιlιğιnda devlet veya TRT ye sunmalarι her ne kadar anlaşιlιrsa da bunu yapmayanlara ise, bunu yapmadιklarι için hakaret etmek ise anlaşιlmaz ahlaki bir sorundur.

Amacιm kimseye hakaret etmek değildir. Ancak bugünkü yaşıyanlardan daha çok olan milyonlarca Kürdün kanıyla ortaya çιkmιş Kürt değerlerinin onlarι katledenlere altιn tepsi üstünde ve kιvrak danslarla Kürtleri kandιrmak için sunulmasι beni ağιr konuşturmak zorunda bιrakıyor. Sözlerimin ağιrlιğι yapιlan istismarιn ağιrlιğι yanιnda hafif kalιr. Ve bu sözler hakaret değil, hak edileni teslim etmek hakkι olarak söylüyorum.

TRT 6’ de söylenen Kürtçe parçalardan Kürt kelimesi ve devlete dokunan yerler ayıklanarak seslendiriyor. Verilen mesajlar da Kürt kelimesini kulanmamak için “Türkiye halklarι” veya “halkιmιz” deniliyorsa, yani Kürt kelimesi yasaklaniyorsa buna nasιl Kürtçe kanal denilebilir ?

Tabi ben şahsen hangi hak ile Kürt sanatçιlarιnι onursuzluğa davet edildiğin anlayamıyorum. Ve elbete Kürt sanatçιlarιnιn buna verecek bir cevaplarι mutlaka vardιr. Ben onlar adιna cevap vermemiş olayım. Ayrιca söz ve müzikleri TRT sahnesinde filtrelenen Kürt sanatçιlarιn onlar hakkιnda hukuku dava açacaklarιnι umuyorum. Ben sadece bir Kürt olarak ve Kürt sanatçιlarιnιn bir dinleyicisi olarak bir çift laf söyleme hakιmιn olduğunu düşünüyor ve bu doğal hakkιmι da kulanıyorum.

Hiç yorum yok: