8 Aralık 2008 Pazartesi

Bugün Bayram…



Murat Altunöz/Gazeteci

Bugün Bayram, umutlarımıza biraz daha yaklaştığımız gün denir, bayramlar birlik dostluk ve kardeşlik teması içerir, ama maalesef ülkemizde bu birlik ve dostluğu bir türlü göremiyoruz. Halen insanlar ülkede vahşi bir ırk yaratmak istiyor; hatta, “Ya Sev ya Terk Et” diyebiliyor; hatta demekle kalmıyor, bunu afişlerle ilan ediyor. Milliyetçilik, ta sokaklara kadar iniyor; linçler başlıyor ve bin yılın kardeşliği Türk – Kürt diye ayırıyor. Peki ne için ayrılıyor; bu ülkeye barışın gelmesi bu kadar zor mu ?

Maalesef bu Dünya nüfusunun yarısı, yani 3 milyardan fazla insan günde 2 dolardan daha az; 1,5 milyar insan da 1 dolardan daha az bir gelirle “yaşıyor”. Buna karşılık dünya nüfusunun yüzde 10’u, dünya toplam gelirinin yüzde 70’ini alıyor. 800 milyon insan aç yaşıyor. Yılda 11 milyon çocuk açlıktan ölüyor. Güneydoğu’nun dağları hepimizin parasıyla bombalanıyor, ne için oturup sormalıyız kendimize. Artık Türk’ü Kürt’e kırdırtmadan yaşamak gerekir, bu yüzden barışı daha fazla ve yüksek sesle haykırmalıyız.

Bugün bayram; halen Cezaevlerinde yüzler insan gökyüzünü göremiyor, 122 güzel gencin hayatını kaybettiği büyük direnişte kazanılan haklar, AKP’li bakan tarafından görmezden geliniyor, sanki onlar söz vermemişler gibi arkalarına bakmadan yürüyebiliyorlar. Geçen gün TAYAD’ın Ankara buluşması bu yüzden çok anlamlı ve önemlidir: Artık analar ağlamasın, Sohbet hakkı uygulansın, Tutsaklar özgür olsun diyoruz. Bu bayram yine onların umutları özgür olsun..

Ve herkes konuştu ama biz konuşmadık tek, AKP’nin Alevi açılımı konusunda bizimde birkaç sözümüz olacak, Aleviliği düzenleştirmeye çalışan Hükümet Dedelerimize maaş bağlattırmak istiyor, Sizin bizim içimizdensiniz, alın maaşlarınızı ve susun demeye getiriyor, hatta ne hikmetse bizi Maraş’ta Katledenler, Sivas’ta yakanlar, yıllardır bu ülkeyi kan gölüne çevirenler “ Siz bizim kardeşlerimizsiniz” diyor. Bu sözlere de bizim bildiğimiz düşkünler AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, yerel Boyutta yıllardır, Hatay’daki Alevileri Sünnileştirmek isteyen ve kendi kültürlerini yok etmek isteyen düzenlediği “Gadir Hum Bayramı kardeşlik şöleninde” Alevileri temsil edemeyen insanları çağıran EHDAV Başkanı Ali Yeral ve onlar gibi insanlar çanak tutuyor.

Evet bugün bayram tüm bu yaşananlar arasında nasıl şen olacak çocuklar…

Hiç yorum yok: