16 Nisan 2009 Perşembe

BAŞBUĞ’UN İTİRAFLARI




Dr.İsmet Turanlı, Antalya

dr_ismetturanli@mynet.com

İnsan üzüldüğünün alametlerini nasıl hisseder?

Boğazınızda bir düğümleme olur.

Gözleriniz kızarır.

Gözleriniz yaşarır.

Utanmasanız hıçkırarak ağlarsınız.

Orgeneral Başbuğ’un konuşmasını dinlerken ben böyle bir hüzüne gark oldum.

Köşeyazarlarının ekserisi başkanın iki ifadesini öne çıkarmışlar.

TÜRKİYELİ ve PKK’lıların da İNSAN olduğu kelimelerini.

Başkanın bu ifadelerini takdir edenler ,bir demokratişleşme açılımı sayanlar var. Fakat dikkatimi çeken ,bütün basın mensuplarının INDIFFERENT (duyarsız,atıl) davranmış olmalarıdır.Bunun sebebi askerden korkularını yenememiş olmaları,askerden bu tarz bir yumuşama beklemediklerindendir.Yoğurdu üfleyen ,sütten ağzı yananlar tavrında.

Yazarların topyekün dikkat çektikleri o iki kelimeydi beni üzen.

USA Irak çıkarmasında 5 000’ e yakın zayiat vermiş.Bizim TSK’ nın kaybıda okadar.Ama PKK’ nın ,yani ”terröristin kaybı” on misli diyerek bir zafer öğüntüsü vardı ifadesinde. 40 bin Kürt genci öldürülmüştü.İşte o iki kelimenin söylenmesi için 40 bin gencin hayatının feda edilmesi gerekmişti.Onlar ne para karşılığı, ne zor karşılığı, kendi özgür inançları ile milletinin özgürlük savaşına birer GERİLLA olarak katılmışlardı.Onlarda birer İNSAN’dı ve TÜRK değil,TÜRKİYELİ idi. Askerin bunu 30 sene sonra,40 000 cana kıyıldıktan sonra idrak etmesi,itiraf etmesi üzüntüme sebepti.
Nur Batur, Sabah gazetesindeki makalesine’’ 84 yıl sonra TÜRKİYE HALKI ‚’ manşetini atmış.Bu tabir ATATÜRK’e aittir.84 sene beklemiş Kemalist TSK Atatürk’ü hatırlamağa.Çok acı.
Başbuğ’un konuşmasını bilimsel bulanlar olmuş.Kendi cehaletlerini ,farkına varmadan,açığa vurmak için olsa gerek(!).Başbuğ Kürtlere assimilasyon yapılmadı diyor.İNSAF.Kürtlerin % 50 si Kürtçe konuşmasını bilmiyor.Bugüne kadar Kürtçe eğitim yasak değil mi?Hiçbir okul tarih ,edebiyat,müzik v.s. kitabında tek kelime KÜRT ifadesi geçiyor mu?.Hem de eğitim bakanı güya KÜRT!
Kimbilir, Kürt yazarları,sanatkarları nice Kürtçe eser vereceklerdi,Kürtlere Kültürel özgürlük tanınsaydı.Bir CAHİT SITKI,bir YAŞAR KEMAL,bir AHMET KAYA v.s. Kürtçe eserler vereceklerdi.85 seneden beri yapılan bu kültürel zülmün müsebbibi kimdir?

TSK yı tenkit edenlere ‚’Demokratik Kisve altında ‚’ cümlesi ile polemik yapmaması gerekirdi.Cemeatların sosyolojik yapıları hakkında, gerekse Din düşmanlığı hakkında söyledikleri her türlü ilmi veriden noksandır.Buna sebepte askerin kendisini demokrasi ve AB mevzuunda TARAF hissetmesindendir.Yanlış yerde duruyor.Sadece Asker değil ,şimdiye kadar siyasilerde,şovenist yazarlarda,ulusalcı akademisyenlerde tek taraflı tavır takınmışlardır.Sorunlar maalesef taraf tutmakla çözülmez.OBAMA’nında tavsiye ettiği gibi DİALOG ile halledilir.Başbakan DTP’ lilerin elini dahi sıkmadığı gibi.Asker TBMM’ ni boykotluyor DTP’ liler mecliste bulunduğu müddetçe… Enfantil bir davranış.

Türkiye’nin 85 senedenberi çözemediği 4 problem vardır.Bunda Türkiyenin bir kabahatı yoktur.Bu dört problemin müsebbibide İNGİLİZLERDİR. LOZAN zaferinde(!) bu sorunları İngilizler başımıza sardılar.

1. Kıbrıs’ı resmen Lozanda devraldılar.

2. Ermenistan devletini kurdular.

3. Kürdistanı dörde böldüler.Zavallı Kürt milleti 85 senedenberi dörde bölük yaşadı.

4. Rumları üstümüze saldılar,adaları rumlara verdiler.

Bu sorunlardan tek birini Atatürk ,Çerkezi ile,Kürdü ile,Türk’ü ile v.s. bütün Anadolu halkı ile ,yırtık çarığı ile savaşıp rumlardan Anadoluyu kurtardılar.

Dünyada en yetenekli Diplomasi İngilizlerindir denir.Yukarda bahsettiğim,çözemediğimiz sorunları ,belkide gene İngiliz diplomasisi çözer.Bundan bir kaç sene önce Floridadaki bir beynelmilel Kongrede ,USA’nın bir numaralı otellerinden biri olan BREYKER de İngiliz başbakanında konakladığını görünce kendisine LOZAN’da yaptıkları hataları hatırlatan ve Türkiye’nin bu sorunlardan kurtulması için gereken çabayı göstermesini bildiren bir mektup yazdım.
Avrupada - futbolde ismimiz geçmez - iken Özal avrupadan antrenör getirtti,çimenli stadlar yaptırdı; ,bizde Avrupa şampiyonluğuna iştirak etmeğe başladık.Gerçi hâlâ yabancı antrenörlere ve oyunculara muhtacız.O halde siyasi sorunlarımızı çözmek içinde İngiliz diplomatlarına ihtiyacımız olabilir.AB’ ye girmemiz şarttır.BAŞBUĞ konuşmasında AB den hiç bahsetmiyor(?).Çünkü askeri vesayeti bırakmak istemiyor.

İngilizlere dair bir anektodumuda anlatmadan edemiyeceğim.Bir köylü hastam vucudundaki ağrıyan bölgeyi gösteririken şöyle dedi: Bu ağrı bir İNGİLİZ gibi gelmiş oturmuş burama ,hiç geçmiyor.

İşte o köylü kadın bile farkında .İngilizler bir yere yerleşince bir daha orayı terk etmiyorlar.Bizim o dört sorunda İngilizlerin eseridir.Davet edelim gelip çözsünler.Bizim 85 senedir çözememiş olmamız,bundan böylede çözemiyeceğimizin garantisidir.Çünkü bizim çözüm için açıkladığımız teklifler ,bizi çözümsüzlüğe şartlandırıyor.Farkında değiliz.Kıbrıs’ta Türkler,Türkiye’de Kürtler azınlık olsun,deniyor.Halbuki Türkiye Kıbrıs’ta 75 bin Türk için devlet statüsü istiyor.Türkiye’e 20 milyon Kürdün ismini anmak suç oluyordu.Karşıtlarını EBLEH zannetmek Ukelalığından vazgeçmeliyiz.Belki karşıtlarımız bizdende daha akıllı.Kıbrıslılar haksız yere AB ye dahi girdiler.Kürtlere karşı savaşta ne kazanıldı.40 000 Kürt gencine mezar oldu memleket.17 500 katili meçhule.

Kürtlerin ne kazancı oldu,40 000 telefiyata,4 000 köyün yakılıp yıkılması,yüzbinlercenin göçüne,17 500 katili meçhula karşı

TÜRKİYELİ İNSAN oldular.Ne hazin!!!!.Hüznümün sebebini anlıyor musunuz?

Hiç yorum yok: