27 Kasım 2008 Perşembe

Kürtler’de Muhalefet Geleneği


Abdulkadir Ulumaskan
ulumaskan@hotmail.de

Kürt muhaliflerin ve Kürdistan’da muhalefetin olmamasι önemli demokratik bir eksikliktir. Muhalefetsiz bir demokrasi olamaz. Zaten demokrasinin kendisi muhalefet ile başlar. Peki bizde neden huhalefet gelişmemiş ve halen de gelişemiyor? Mutlaka bunun tarihi ve toplumsal nedenleri vardιr. Önce bu sorunun sorulmasι ve doğru bir şekilde cevaplandιrιlmasι gerekiyor.
Elbette muhalefet bir süreç işi olup, demokrasi geleneğinden bağιmsιz değildir. Muhalifi ve muhalefeti olmayan toplumlarda ya kölelik, ya da diktarörlükler vardιr. Yani muhalefet genellikle iki nedenle gelişmez: Ya muhalefete izin verilmeyerek muhalifler bastιrιlιr, ya da muhalefet kültürü olmadιğι için böyle bir gelişme olmaz. Aslιnda ikisi birbirine bağlι ve birbirlerini besleyen etken ya da nedenlerdir. Muhalefet geleneğinin olmamasι dikktatörlüğü beslerken, diktatörlüğün muhalifleri ezmesi muhalefeti boğar. Böyle karşιlιklι bir etki-tepki ilişkisiι vardιr.

Kürtlerde iç ve dιş bastιrmalarιn etkisiyle sağlιklι bir muhalefet geleneği oluşamamιştιr.
Muhalefet bastιrιlιnca kendisini jest, mimiklerle dιşa vurarak, dedikodu şekline büründüğü görülür. Ve Kürdistanda muazaam bir dedikodu kültürü gelişmiştir.
Kürdistanda muhaliflerin güçlü bir dayanağιnιn olmamasι, var olan muhalefetin daha çok işbirlikçilik şeklinde ortaya çιkıyor, ya da sonunda işbirliğe dönüşüyor. Bunda muhalefeti bastιran gücün etkisi kadar muhalifin temelsizliği rol oynar.

Aslιnda, keşke kürtlerde güçlü bir muhalefet olsaydı. Hem demokrasi gelişirdi, hem Kürdistani güçler tekleşmez ve hem de bu güçler kendilerini sιk sιk gözden geçirme ihtiyacι duyacaklardι. İşte bundan dolayı, Kürtler’de muhalefet ya hiç olmaz, ya düşmanlιk biçiminde olur ve yahut işbirlikçi bir hal alιr. Yoksa keşke kürtlerde gerçek anlamda muhalefet olsa.

Son dönemlerde özellikle Türkiyenin iktidar yanlιsι televizyon kanalarι, bazι sözde Kürtleri, Kürtlerin aleyhinde kullanmaya çalιşιyor Bu adι Kürt olanlar ya da devletin deyimiyle gerçekten ”Kürt kökenli olup, Kürt olmayanlar”, düşmanι olduğu düzenin sözcüsü kanallarιnda zafer kazanmιş bir aslan edasıyla göğsünü gererek diğer kürt hareketlerine verip veriştirirken, sunucularda arada bir devreye girip onlarιn sözlerinden alιtιlarι kanιt yapιp Kürtlerin terörist olduğunu ispatlamak istiyorlar.

Burada PKK veya diğer Kürt örgütlerinin yanlιşlιklarιnιn olup olmamasι ayrι bir konudur. Tabiki herhangi bir kürt ya da muhalif bir örgüt, veya kişi bir örgüt ya da partiden ayrιlabilir, görüş ayrιlιğιna düşebilir ya da sonradan görüşleri değişebilir veya daha önce mensubu olduğu partiye de pekala muhalefet yapabilir. Buraya kadar bunlarιn hepsi normaldir. Ancak normal olmayan bu muhalefetin işbirlikçi bir tarzda yapιlιyor olmasιdιr. Bana göre bundan daha da kötüsü bazιlarιnιn bunu adeta Kürdistan’ι kurtarmιş bir kahraman havasιnda yapmasιdιr. PKK , Apo ya da başkasιna muhalif ya da alternatif olmak istiyorsa, bunun yeri özel savaşιn sözcüsü konumundaki basιn - yayιn ve medya değildir. Bu kurum ve kuruluşlarla dirsek temasι kurularak muhalefetin başaracağι sanιlιyorsa bu büyük bir yanılgι olur. Birileri bunu yaparsa bunun adι muhalefet değil, işbirlikçilik olur ve sonucun nereye kadar gideceği belli değildir. Yok eğer, zaten amacι muhalefet değilde işbirlikçilik ise o zaman söyleyecek fazla bir şey yoktur ve onun ya da onlarιn da akibeti diğer işbirlikçilerden pek farklι olmayacaktιr.

Doğrusu böyle çok kolay bir şekilde kimseyi ağιr ithamlarla suçlamayı pek sevmiyorum.
Ancak bir Kürt olarak devletin temsilcisi gibi hareket eden gazete ve kanalιnda öyle rahat bir tavιrla - beğenelim /beğenmiyelim - bir Kürt hareketine öyle pervasιzca saldιrιlmasιnι Kürtlük adιna hiç bir yere sιğdιramıyor ve buna muhalefet falan da diyemiyorum. Yoksa elbette tüm Kürt hareket ve şahsiyetleri özgür bir şekilde eleştirilebilinmelidir ve eleştirilecek bazι yanlarι da yok değildir. Ancak bunun yeri Kürt düşmanlιğι yapmayı kendine görev bilen babιali değildir ve olmamalιdιr.
Ve birileri bunu Kürtlük adιna yapıyorsa bu utanç verici bir rezaletten başka bir şey değildir.

27.11. 2008

Hiç yorum yok: