28 Eylül 2010 Salı

Kürtçe kurslar‏...




Dr.İsmet Turanlı
dr_ismetturanli@mynet.com

ÖCALAN’ın silahına karşılık, ERDOĞAN Anadilini versin Kürtlerin !!!

Eski Yunan da Sophokles drama eserleri yazarken ARİSTOPHENES de mizahi eserler yazardı. Siyasileri, sanatkarları, aristokratları hicvederdi. ERDOĞAN ANADİLDE EĞİTİME karşı çıkarken benimde mizahi kritik yapmam zorunluğunu hissettim. Erdoğan’ın kültürel birikimi, ve mantık yapısındaki zaafiyet bu açıklamaya sebep oldu. Herhalde fazla düşünmeden konuştu.

Diyor ki Başbakan ‘’ Kürtçe eğitim dili olamaz, fakat Kürtler anadillerini kurslarda öğrenebilirler.’’ Lütfetmiş !!!.

Türklerinde çoğu kabul ediyor ki; PKK olmasaydı, 30 bin gencini kaybetmeseydi, 17500 faili meçhul katliam olmasaydı, 5 000 askerin şehadetinde en azından 2 000 Kürt kökenli olmasaydı KÜRT kelimesini kullanmak bile cezai müstelzim olarak kalacaktı. Ama artık Cemil Çiçeğin dediği gibi YETERİNCE kan aktı. Tövbe estefurullah kan akıtmanın YETERİNCESİ olurmu ?. Ağlamam geldi bu lafa.

Bundan böyle akıtılacak her damla kan, silaha harcanacak her kuruş insanlığımıza hıyanettir.

Kürtlerin de bir Fettuhlası olsada Türkiyenin her kasabasına Kürtçe kurslar açsa. Kürtçe eğitim milleti bölermiş, fakat kurslarda öğrenilen Kürtçe zarar vermezmiş Başbakana göre. Maazallah Erdoğan kurslarda Türkçe öğrenseydi Mitinglerde meramını anlatabilir mi idi?

On sene önce Almanya parlamentosu doktorlar için bir yasa çıkardı. 68 yaşından yukarı olanlar sigorta hastasına bakamazlar. Yasak geldi. Özel hastalaraınıza bakabilirsiniz dendi. Yasağın gerekçesi şöyle idi. 68 yaşın üstündeki hekimler fiziki olarak hata yapabilirler ve hastalara zararlı olabilirler. Bu kanunu oylayan milletvekilleri arasında 70 yaşını aşkınlarda vardı. Onların çıkaracakları siyasi kanunların vatandaşa bir zararı olamazdi!!!. Almanya da özel hasta miktarı % 10 geçmez. İşte o özel hastalara zarar vermelerinde bir mahzur yoktu. İşte Erdoğan’ın kurslarda Kürtçe öğrenilmesinin Türkiyeyi bölmeyeceği garantisi.

Şimdi benim teklifim: Öcalan silaha para harcayacağına her kasabaya Kürtçe kurslar açsın. Millet anadilini öğrensin. Erdoğan ne dedi Almanya da : ‘Anadilinin öğretilmemesi insanlık suçudur.’’ Halbuki Almanya da bir çok eyaletlerde ikinici dil Türkçe veya Kürtçe olması kanunlaşmıştır. Erdoğan’ın bundan haberi olmasa gerek. Kendisi hiç yabancı dil bilmediği için dünyanın gidişindende pek malumat sahibi olamıyor. Dialoğun, insanların birbirini anlamasının tek vasıtası DİL’dir. İşte Anadil’in önemini Erdoğan kavrayamıyor. Çünkü yabancı dil öğrenme yeteneği yok. Beyninde Rezaptörleri eksik. Vermezse Mabut, neylesin Mahmut. Onun birinci kimliği politika , ikinci ise Futbol. Klasik Müzikten zevk almakta öyledir. Beyinde alıcı merkezler olmazsa eğitiminde faydası olmaz.

Buna rağmen Fazıl Say’ın klasik müziği dinlemeyenlere hakaret etme hakkı olamaz. Çirkindir bu serzeniş. Elbette çok emek ister o müziğin ruhun gıdası olduğunu farketmek.

Referandumda Hayır diyen sahil mukimlerine , hele hele o aydın geçinenlere bir çift sözüm var. Platon (Eflatun) ve Aristoteles gerçi devleti yönetenlerin filozof olması gerektiğini söylerleseler de eğitlmemiş insanlarında SAĞDUYULARI ve MANTIKları olduğunu iddia ederler. Evet diyenler sağ duyularını ve mantıklarını kullanmışlardır. Halkın % 34 ü köyde yaşamaktadır. Ben aradabir onlarla haşır neşir olurum. Günde 50 yeşil kartlı hasta bakarım bu 80 yaşımda. Diyorlar ki: Köye gelen patika yerine şimdi asfalt yolumuz var. Köydeki tek çeşme yerine şimdi her eve su geldi. Çocuklarımızın kitap masrafını yapmak mecburiyetimiz yok. Özürlü çocuklarımızın annelerine ömür boyu 700 TL maaş bağlandı. Gelip köyden çocuklarımızı alıp, merkeze götürüp bakımları, eğitimleri yapılıyor. İstediğimiz doktora, hastaneye gidiyoruz. İstediğimiz eczaneye gidip ücret ödemeden ilacımızı alıyoruz. Hayvan ve ağaç üretimi için devlet çok cömert destek veriyor. Hatta hastalarımızın ayağına doktor geliyor. Universite tahsili için İstanbullara, Ankaralara gitmeye ihtiyaç yok. Burnumuzun dibinde Üniversitemiz var. Erdoğan ideolojik düşünmüyor. Pragmatik çözümlerin peşinde. Duble yollar sayesinde trafik kazaları olmuyor, ölümler azaldı. Sigara dumanı kalkalı passif nikotin zehirlenmesi kalktı. Bilhassa bu çok büyÜk bir başarıdır. Muhalefetin Laiklik öcüsü gerçekleşmedi. Fakat MHP nin bölünürüz vaveylası, askerin baskısı Erdoğan’ın bölünürüz paranoyası devam ediyor. Kürtler Erdoğandan daha cesur olmasını bekliyor. Kılıçdaroğlunun yoksulluk teraneside boşa çıktı. Köyde kalan vatandaşların ineği, tavuğu var, yağı, peyniri, yoğurdu var. Birde bir kaç dönüm tarlası olsa ekmeğini taşdan, tarladan çıkarır. HAZİNE’nin Türkiyedeki arazinin yarısına sahip olduğu gerçeğinden hareket ederek Toprak reformu yapıp , köylüyü tarla sahibi yapabilir. Feodalite çoktan yıkıldı. Şimdi fabrikatörler ağadır. Sakıp ağa feodal bir aileden gelmiyor. Albaylar, banka müdürleri ağadır artık. Eskiden kerpiçten olan evler çimentodan olmağa başlamış. Yurtdışındaki yahut kentlere göçen ikinci nesil köylerine mali yardımlar yapıyorlar.

Elbette kapitalist sistemin avamda yarattığı PAUPERİZM ( Sadakaya muhtaç kılma ) siyasiler tarafındanda anlaşılmağa başladı. USA daki ekonomik krizin para değilde kapitalizmin AHLAK krizi olduğu kabul edildi ekonomistlerce. Bankaların ve Tusiadcıların kriz devrindeki kazançlarının 30-40 milyar dolar olduğu açığa çıktı. Hortumcuların iştahları eksilmiyor. IMF den kırdi alıp bize verin demediler mi TUSİAD cılar.?

Anadil eğitiminden korkmasın ERDOĞAN. Kurslarla eğitim olmaz. Garson İngizcesi öğrenebilirsin kurslarda , ama İngilizce öğrenemessiniz. Kürtçe de Anadil kelimesinin karşılığı ( Zemane Zıkmaki yani anakarnındaki dil ) anlamındadır. İlmi araştırmalar göstermiştir ki insan anakarnında iken anasından duyduğu lisanı, türküyü hafızasına kaydeder, ancak iki yaşında onu kullanmağa başlar. Bunu yasaklayanlar zulum yaparlar. Anadilini öğrenmemiş bir Kürt nasıl olurda edebi eserler verir. Kültürünü geliştirir. Orhan Pamuk kurslarda Türkçe öğrense idi maazallah yazma yeteneği olabilir mi idi?

Ben anadilin önemini ta 40 sene önce kavramış. Kölnde 1970 de ilk anadilde eğitim yapan bir anaokulu açmıştım. Çocuklar Almanca ve Türkçe türküler söylüyorlardı. Anadilde eğitim her türlü özerklikten önemlidir. COSTA RİCA’da ordu lağvedildi ,o para eğitime ve sağlığa harcanınca anketlerde dünyanın en mutlu ülkesi oldu.

Komik bir müşahedemde ZABİT’lerin hala merasimlerde KILIÇ kuşanmış olmaları. Hatta generaller beyaz eldiven giyerler.

Her sabah Kürt, ermeni, yahudi çocuklarına Türküm ,doğruyum amentüsü söyletiliyor. En korkuncu da Milli eğitim bakanlığı mefrudatında, edebiyat, tarih ve muzik kitaplarında TEK KÜRT kelimesi geçmiyor. Nimet hanımcığın aklından geçmiyor Türkiyede Kürtlerinde olduğu, onlarında edebiyatı, tarihi, muziği olduğu. Gıpta ile dinliyorum klasik müziğimizide, türkülerimizide TV lerde. Kürtler nerde.? Kürtlere müsaade edilirse daha bir çok etnik gurup varmış, onlarda isterlermiş. 20 milyonu 3-beş yüz bin kişilerle mukayese edemezsiniz. Sonra onlar emigre olmuşlar, entegre olmuşlardır. Kürtler ise 3 bin senedenberi o Kürdistanda yaşarlar.

KÜRDİSTAN kelimesinden korkuyorlar. İrrasyonal bir korku. Shakeasper’in Romeo Julliyet eserinde şöyle der. ‘’ Gül’ün isminide değiştirseler kokusundan bir şey kaybeder mi?’ Kürdistanın yerine Güneydoğu diyince Kürtler yokmu sayılır. İşte kuzey Irak’ta Kürdistan yarı otonom bir devlet var. Bu millet ilelebet dörde bölük mü yaşayacak?. Türklerinde vijdanı olduğunu kabul edersek EMPATİ noksanlıklarını gidermeleri gerekir.

Kürtlerden ricam tasarruf edecekleri her kuruşu kurslar açmak için harcasınlar. Gerçi orada öğrenecekleri Kürtçe ile ERDOĞAN gibi nutuk çekemezler.

Erdoğan seçimlerde barajıda indirmez. CHP de ,MHP de istemez. Çünkü o zaman en azından Kürtlerin 70 milletvekilleri girer meclise. Şimdi bu milletvekilliklerini beleşce bu partiler paylaşıyorlar. Bu rezaleti Kürt halkı yutmuyor. Bu beleşcilikle istikrar sağlanıyor, fakat temsil imkanı kalkıyor, ondan utanç duyulmuyor.

Türkiye deki en gülünç TENAKUZ da ÇOĞUNLUK ve ÇOĞUNSALLIK üstünde. AK parti çoğunlukla karar veriyor, dayatıyor diyorlar. Halbuki UZLAŞMAK gerekirmiş. Kürtler mevzuunda ise bütün partiler ‘Türkiyede Türk milleti vardır, biz çoğunluktayız bizim dediğimiz olur’’. Onun için Türkiye Türklerindir( Hürriyet gazetesi ), tek Türk dili vardır.

Meclis başkanı okul boykotu için diyor ki bu insan haklarına aykırıdır. Peki anadilin eğitimini yasaklamak insan haklarına aykırı değilmi? Gandi usulü silahsız bir eylem sayılmaz mı? HABUR’a giden 750 bin Kürt silahın susması ümidiyle yaptıkları passif bir eylem değil mi idi ? İnsafsızca o heyecanı nasıl olurda HABUR rezaleti diyebildiniz?

Kürtler artık eski Kürtler değiller. Anadilde eğitim bir numaralı, onlar için en mühim, inkar edilemez bir istektir. O olmadan kan durmayacaktır.

Erdoğan’ın en büyük siyasi hatasıda kendisini çözümsüzlüğe şartlandırmasıdır. Kıbrıs’ta iki devlet olmadan çözüme evet demiyor, Karabağ problemi çözülmeden Ermeni açılımı yapmam diyor, PKK bitmeden Kürt açılımı olmaz diyor. Genelkurmay son PKK lıyı katletmeden af olmaz diyor. O katledilen her PKK lı Kürt gencinin beş kardeşi olduğunu düşünürsek PKK yı ömrübillah yenemiyeceğini düşünemiyorlar mı?. Başbuğ itiraf etti ‘’dağa çıkmayı önlemede başarı sağlayamadık.’’

Kürt sorununuda, Kıbrıs sorununuda, Ermeni sorununuda, Rumlarla sorunumuzuda şimdiye kadar başa geçen politikacılar 80 senedir çözemediler. Sorun çözmek beyin işidir, akıl işidir. ‘’Allgerie Français’’ diyorlardı. Yüz bin şehit verdi Cezayirliler. Ancak de Gaulle gibi muktedir politikacı çıkıpta generallere ‘’Sizi Concorde meydanında asarım ‘’ diyinceye kadar. Ondan sonra Cezayir özgürlüğüne kavuştu. Maaslesef Türkiye Cezayirin aleyhinde oy kullandı. Özal gidip onlardan özür dilemek zorunda kaldı.

Bana bu Kılıçdaroğlu’da , Bahçeli de Türk siyasetinde mizahi figurlar gibi geliyor. Yenilgilerinden yüzleri kızarmıyor. Maazallah bu ikisi bir koalisyon kursalar evvela Öcalan’ı asarlar. Türkiyeyi askeri vesayete sokarlar. Fakat o cahil denen halkın sağ duyusu buna müsaade etmez. Çare gene DEMOKRASİDEDİR.

Benim aklımda bukadara erdi. Daha güzel fikirleri olanlar gelsinler beriye.

Antalya. 26.09.10

Hiç yorum yok: