30 Nisan 2010 Cuma

1 Mayıs Kutlu Olsun!..

Demir Bilgin
Demir.bilgin@yahoo.dk

1 Mayıs, dünya işçilerinin birlik, dayanışma ve mücadele günüdür.

1 Mayıs, dünyanın her tarafında işçilerin, sınıf savaşımın açıkça sergilendiği bugünü büyük gösterilerle kutluyor. 1 Mayıs, 8 saatlik işgünü için verilen bir tarihsel kavganın sonucu olarak, bu anlamlı günü büyük eylemlerle kutluyor.

Sınıf mücadelesinin sergilendiği 1 Mayıs, Türkiye’de, Kürdistan’da ve tüm Ortadoğu’da da kutlanıyor. Türkiye’de, Kürdistan’da ve tüm Ortadoğu’da ezen ve ezilen ulus işçileri ve emekçileri 1 Mayıs’ı büyük ümitlerle kutluyor. Türkiye’de ve Türkiye Kürdistan’ında ve tüm Anadolu’da yaşayan halklar, Türk, Kürt, Ermeni, Arap, Laz...33 yıl aradan sonra 1 Mayıs’ı, yasal olarak, Taksim’de kutlayacak, birlikte elele tutuşarak 1 Mayıs 1977 katliamın hesabını, haklı olarak, soracaklardır.

Bu bağlamda ve anlamda ve bu tarihsel hesaplaşma ile, Taksim’e girmeli ve 1 Mayıs’ı kutlamalıyız.

Ama 1 Mayıs, yalnız Taksim alanı değildir. 1 Mayıs, işçi sınıfı ve müttefiki emekçi kitlelerin yaşadığı ve bulunduğu her yerdir.

Halklar mozaiği olan bir Anadolu’da 1 Mayıs, değişik istemlerle kutlanıyor, kutlanacaktır. Örnek olsun, Diyarbekir Kürt işçi ve emekçileri, 1 Mayıs’ı, haklı davaları için, öz-kimlikleri için var olan olan tarihsel ezgiye karşı olarak kutlayacaktır. 1 Mayıs, bu anlamda hertürden ezgi, sömürü ve ırk ayırımcılığa karşı, birlikte mücadele etme ve dayanışma günü oluyor. Bu anlamda 1 Mayıs, tüm Anadolu halklarının ortak devlet ezgisine karşı, saflarını sıklaştırdıklar gün oluyor.

1 Mayıs, Anadolu ve tüm Ortadoğu’da ,Newroz gibi, Mazlum Doğan şahsında, birlik, dayanışma ve mücadele günü oluyor.

1 Mayıs, AKP’den, ordu içerisindeki ırkçılardan, “Balyoz”, “Ergenekon” gibi adlandırmalarla ortaya çıkan kuruluş ve insanlardan da hesap sorma günü oluyor.

1 Mayıs, aynı zamanda, Irak, Afganistan, Filistin ve tüm Ortadoğu’da, emperyalizme ve siyonizme karşı da bir mücadele günü oluyor.

1 Mayıs, genelde dünya işçilerinin, özelde tarihten silinmek istenen tüm insanlarının birlik, mücadele ve dayanışma günü oluyor...

1 Mayıs, kendini tanıma ve sınıf bilincini göstereme günüdür. 1 Mayıs, varlığımızı, gücümüzü ve niteliğimizi gösterme günüdür.

1 Mayıs, kutlu olsun!

Yaşasın 1 Mayıs! Biji Yek Gulan!

Hiç yorum yok: