12 Ağustos 2009 Çarşamba

Ergenekon generalleri Schiller’in WALLENSTEİN’i mi?


Dr. İsmet Turanlı
dr_ismetturanli@mynet.com

Mehmet Akif ERSOY der ki ; ’Tarihten ders alınsa idi tekerrür mü ederdi?”

Büyük Alman yazarı SCHİLLER 30 sene harplerine anımsayarak WALLENSTEİN adlı en üst generalin , zamanın kralına kırgınlığının öcünü almak için , kralı devirme planları yaptığını dile getiren meşhur DRAMA eserini 200 sene önce yazmıştır.. Düşman İsveç devleti ile münasebete geçen general, kendisine bağlı olduğunu zannettiği ikinci derecedeki generalin kralı durumdan haberdar ettiğinden bihaber. Planını fiiliyata geçirmekteki kararsızlığı, gecikmesi, taktik hatası neticesi , krala sadakatsizliği yok edilmesine sebep olur. Bu tarzda iktidarı ele geçiren tarihte , bizim tarihimizde çok misalleri vardır. Enver paşa, Gürsel, Kenan Evren paşalar gibi. Başarıya ulaşamıyanların ise trajik sonları olmuştur. Şimdi Ergenekon paşalarıda aynı akıbete uğramak üzereler. Özkök paşa sayesinde.

Başbakan Erdoğan Baykal’a ve Bahçeli’ye EMPATİ duymalıdır.

AK partinin her müsbet icraatı, başbakanın her konuşmasında vurguladığı hizmetler, CHP nin ve MHP nin oy kaybına uğrattığı aşikar. Bu sebepledir ki , her ikiside , demokratik memleketlerde olduğu gibi muhalefet yapacaklarına, sinirlerine hakim olamıyorlar, hakaret etmekten dahi sakınmıyorlar. Psikolojik yönden durumlarını izah edecek olursak, oy kaybını önlemek için daha makul hareket edipte millet nazarında sempati kazanacaklarını düşünemiyor, düşmanca tavırlarını dahada artırıyorlar. Erdoğan onları oy kaybettirmeğe mahal söylemlerde bulunarak, müsbet icraatlarla negatif, saldırgan, inkarcı beyanlara şartlandırmış oluyor. Böylece politik gerilim yurtta gittikçe artıyor. Bana göre Erdoğan’ın MEVLANA’yı tetkik edip ,hasımlarına karşı EMPATİ duygularını geliştirip, onlara karşı sinirlenip, haşin cevaplar yetiştirmek yerine , ılımlı davranıp, GÜL atmayı denemelidir. Hem millet nazarında daha çok sempati kazanır. Hemde muhataplarını daha salim düşünmeğe sevkedebilir. Yoksa bu gerilim gittikçe artar. Bu iç olitikada KISIRDÖNGÜ yaratır. Ergenekon paşalarını, Wallenstein’lara heveslendirmiş olur ki bu vatana yazık olur.

MEVLANA bir fahişeyi nezdine kabul edince , taraftarlarından infial görür. Onlara cevabı şöyle olur:

”Şayet ben fahişelere bu hamiyeti göstermesem, eşlerinizi saldırgan erkeklerin tacizinden kurtaramam. Bunlar bir nevi sosyal hizmet veriyorlar. Fahişeliğe katlanıyorlar.Takdir etmeniz gerekir.’’

Demek ki mühim olan karşıtınıza mukni sözler etmeği bilmektir. Sinirlenip ayni seviyede cevap yetiştirmek kolaydır. Zor olan infial göstermeden, daha mulayim laflar edebilmektir.

10.o8.09 Viyana.

Hiç yorum yok: