5 Mayıs 2010 Çarşamba

Sizlerden Destek Bekliyoruz!‏



Aydın ve Sanatçıların Kızıltepe'deki Zergan Deresi ve Dunaysır Köprüsü İçin Neden Sesleri Gür Çıkmıyor?

Bir yıldan fazladır yaptığımız "Zergan Deresinin Islahı ve Dunaysır Köprüsünün kurtarılması"na yönelik çalışmalarımıza, şimdiye kadar Profesör Mehmet Altan, Yazar Latife Tekin, Yazar ve Çevirmen Mustafa Aydoğan Destek verdi.

Sizlerden de Destek Bekliyoruz!

ZERGAN DERESİ GÖNÜLLÜLERİ ADINA METİN AYDIN

* * * * * *

ZERGAN DERESİ ve DUNAYSIR KÖPRÜSÜ

Kızıltepe tarihi dönemlerde çeşitli medeniyetler ev sahipliği yapmış kocaman bir ovaya sahip bir yerleşim yeridir.

Yaklaşık 12-13 yy. da Artuklular zamanında kurulduğu bilinen Dunaysır köprüsü, Kızıltepe’mizin tarihi eserlerinden biridir. Yaklaşık 20 yıl öncesine kadar bu köprü ve üzerinde kurulduğu dere şehrin dışında duruyordu. Antep’ten-Habur’a kadar uzanan ipek yolu, Kızıltepe’nin bugün işgal edilmiş tepesi, kilisesi, ulu camii Kızıltepe’nin önemli tarihi eserleridir.

1980’lere kadar tepe ve civarında daha sığ yaşayan halk 90 yıllardan sonra yavaş yavaş ovanın tamamına dağılıp yerleşmeye başlamıştır. Kızıltepe’nin Musul - D.bakır ve Urfa-Musul yol hattında bulunması Kızıltepe için çok önemli stratejik önem arz ediyordu.

Ermenilerin yaşadığı tarihte Tilermen ismini alan Kızıltepe, daha sonra Koçhisar ve Dunaysır ismini almış, en son Kızıltepe olarak belgelere girmiştir. Bu nadide ilçeyi ikiye bölen Zergan deresi ve üzerindeki Dunaysır köprüsü zamanın ticaret geçişlerinin merkezi halinde idi, yalnız son 10 yıldır evsel kanalizasyon atıklar, katı atıklardan dolayı hayatı çekilmez hele getirmiştir.
Bunun için bu güzide ilçemizde ZERGAN DERESİNİN çağlayanlar gibi akmasını görmek arzusundayız.

Hiç yorum yok: