25 Ocak 2009 Pazar

Ulusal Olmayan Ulusal Konferans




Abdulkadir Ulumaskan / ulumaskan@hotmail.de


”…Herşeyden önce PKK’ nin her dediğinin tersi doğrudur anlayιş ve yaklaşιmι terk edilmeden ulusal olunamaz ve bu anlamda yapιlacak hiç bir Konferans ulusallaşmaya hizmet edemez.

Elbete buna karşι PKK’ nin kendi dιşιndakileri ulusal güç olarak görmemesi de aynı kapιya çιkar. Bu şekilde birbirini etkileyen, iten ve besleyen anlayιş ve yaklaşιmlarιn olmasι halinde Kürtler devlet bile olursa yine de ulusal olamazlar…”

Bütün Kürtler, ulusal bir birliğin olmasι gerekiği konusunda hemfikir olmasιna rağmen, ne yazιk ki bu birliğin kurulmasι için gerekli çaba ve fedakarlιğι da göstermiyorlar. Bugün taraflι tarafsιz, bilinçli bilinçsiz her kürdün söylediği ilk söz kürtlerin birlik olmasι gerektiğidir.

Ve yine her Kürdün söylediği ikinci bir söz de, Kürtlerin birlik olmadιğι ve olamayacağι sözüdür. „Kürtler birlik olamaz. „ sözü adeta bir Kürt atasözü haline gelmiştir. Artιk bu aşamadan sonra bunun sorumluluğunu devlete yιkmakla yetinmek hiç bir Kürt siyasi hareketini sorumluluktan kurtaramaz. Bence Kürtlerin bu inançsιzlιğιnι kιramayan ve yine halkιn bu konudaki özlemini gideremeyen hiç bir partisi artιk bu halkιn temsilcisi olduğu iddasιnι sürdürmemeli ve bir kenara çekilip oturmalιdιr.

Ulusal, sιnιfsal yada başka birlikler, toplumsal bir genişleme ve büyümeyi ifade eder.

Her birlik kendi başιna bir büyüme hareketidir. Büyük hedef ve amaçlar için kişi ve kurumlarιn öncelikle kendilerini aşmasι ve topluma adamasι gerekir. Büyük birliktelikler büyük fedakarlιklar ister. Yoksa küçük hesaplar peşinde koşarak büyük amaçlar gerçekleştirilemez. Peki acaba bizde kaç politikacι veya genel başkan partisinin gelişimi için başkanlιğιndan feragat edebilir veya kaç tane siyasi partimiz ulusal birlik için kendi partilerinden vaz geçebilir mi ?

Önümüzde duran güncel bir sorun ve tarihsel bir bir görev olarak bizde birliklerin neden kurulamadιğι yada kurulanlarιn neden gelişemeyip erken dağιldιğιdιr. Bence bazι diğer yan neden ve etkenler olsa da, esas olan birliğe gitmeye çalιrken yapιlan hesapçι ve dar gurupçu hesaplarιn yanlιşlιk ve küçüklüğüdür. Gerçek anlamda ulusal bir amacι, bilinci ve iradesi olan kişi, örgüt yada parti ulusal amaçlar sözkonusu olunca kendini, örgütünü veya partisini buna feda edip gerektiğinde onu fes dahi edebilmelidir.

Birliğe gitmeye çalιşan taraflar birlik içerisinde beraber büyümek yerine, birlik içinde yanιndakini küçülterek kendinilerinin büyütme arzu ve pratiğidir. Amaç, ortak büyük bir birlik kurmak yerine birlik içinde yada birlik yoluyla sadece kendisini büyütmek olunca birlikten güç doğmuyor. Bu noktada birliğe olan yaklaşιm ve amaç yalnιzca kendisini büyütüp geliştirmek yerine kendini birliği büyütmenin bir parçasι haline getirmek olursa hep beraber gelişilip birlikte büyük bir güç oluşur. Yoksa birliği küçülterek kendini büyütmeye çalιşan bir anlayιş ve yaklaşιm her ikisinide birlikte küçültür. Yani birlik, ortak bir amaç için birlikte büyümek değil de sadece kendini büyütmenin aracι olunca fazla bir anlamι ve gelişme şansι da olmuyor.

Birlik konusunda bu temel anlayιşι böyle belirtikten sonra şimdi de son dönemlerde tartιşιlan Kürt ulusal Konferasιndan biraz bahsetmek istiyorum.


Herşeyden önce PKK’ nin her dediğinin tersi doğrudur anlayιş ve yaklaşιmι terk edilmeden ulusal olunamaz ve bu anlamda yapιlacak hiç bir Konferans ulusallaşmaya hizmet edemez.

Elbete buna karşι PKK’ nin kendi dιşιndakileri ulusal güç olarak görmemesi de aynı kapιya çιkar. Bu şekilde birbirini etkileyen, iten ve besleyen anlayιş ve yaklaşιmlarιn olmasι halinde Kürtler devlet bile olursa yine de ulusal olamazlar.

Ben bir Kürt olarak, ilkin böyle ulusal bir konferansιn yapιlacağι haberini duyunca çok sevinip umutlanmιştιm. Hele böyle bir konferansιn haberinin Güney Kürdistandan seslendirilmiş olmasι beni daha da heyacanlandιrarak umutlandιrmιştι. Sanιm bu sadece benim değil bütün yurtsever Kürtlerin ortak bir sevinci, umudu, hevesi ve özlemidir. Umarιm Kürt hareketleri bizim bu hevesimizi, sevincimizi kursağιmιzda bιrakmayacaklardιr.

Ancak ne yazιk ki yapιlan bazι son açιklamalar malesef bu heveslerimizi kursağιmιzda bιrakacak türden haberlerdir. Özellikle bu konferansιn PKK dιşιnda yapιlmak istendiği yolundaki duyum ve söylentiler bu konudaki kuşkularι artιrιyor. Ve söylenenler gerçekten doğruysa, eyvah Kürtler yine sonuçsuz bir birlik sözünü duyup tekrar hayal kιrιklιğιna uğradιlar demektir.

Ve yine söylenenler doğruysa PKK de haklι olarak kendilerinin dιşιnda gerçekleştirilecek bir konferansa uymayacaklarιnι ve bunun meşru olmayacağιnι söylüyor.

Herşeyden önce ulusal olacak bir konferansιn tüm Kürt siyasi güçlerini kapsamasι gerekir. Hele bu konferans Kuzey Kürdistan ile ilgiliyse bunun Kuzey Kürdistanιn en büyük partisinin kendisine rağmen bunun içinde yer almamasι ulusal olamaz. Adι Ulusal Konferans da olsa, ulusal olamaz. Ulusal demek, tüm ulusu kapsamak demektir.

Adιna ulusal diyerek ulusun en büyük temsilcisini bunun dιşιnda tutmak ulusal olmaz.

Beğenilsin / beğenilmesin, artι ve eksileriyle birlikte PKK Kürdistan ulusunun en çok halk desteği olan en büyük partisidir. Onun, içinde olmayacağι bir konferans, ”konferans” olabilir ama ulusal bir konferans asla olamaz. Ama illa ki buna ulusal denilecekse ulusal olmayan ulusal bir konferans olur. Hemde PKK kendini bundan geri çekmediği halde diğer ulusal güçler bunu yaparsa bu çok vahim ulusal bir hata olur. Hele hele eğer PKK yi bunun dιşιnda bιrakmanιn nedeni, Kürtlerin ulusal düşmanlarιnιn etkisi ile oluyorsa, bu ulusal hatanιnda ötesinde ulusal bir felaket olacaktιr. Ve hiç bir Kürt oluşumu bunun ağιr vabalini sιrtιnda taşiyamaz vede taşιmamalιdιr...

25. 01. 2009

Hiç yorum yok: