5 Haziran 2009 Cuma

Türkiye KÜRTLER’den neler İSTEMİYORLAR?



Dr.İsmet Turanlı ,Antalya
dr_ismetturanli@mynet.com

Son günlerde Televizyonlar da KÜRT SORUNU sık sık gündeme geliyor.Bu mevzuun tartışma konusu yapılması sevindirici.Kürtleri inkar politikalarının geride kalmasına rağmen,hala Kürtlerin Türk asıllı olduklarını,Kürtçe diye bir dil olmadığını iddia eden paşalar,MHP liler,şovenist gazeteciler yok değil.Bu iddiaların çoktan tedavülden kalktığına müdrik değiller.

Kendilerini bu sorunun uzmanı addeden ,gerek Türk gerekse Kürt ,gazeteciler,cahil cühela masa başından ahkam kesmeğe devam ediyorlar.Trafik sorunu, petrol sorunu gibi bir seviyeye indergiyorlar.Ayak üstü ,önlerine uzatılan mikrofonlara bir kaç cümle ile cevap vermekten çekinmeyen siyasiler bile var.

Kürtlere sık sorulan bir soru var.Bugün artık Kürtler her türlü hakka sahipler.Serbest ticaret yapıyorlar,Universitelerde tahsil yapıyorlar,TBMM ne seçiliyorlar,bakan,Cumhurbaşkanı dahi olabiliyorlar.Bu Kürtler NE İSTİYORLAR?

Bende diyorum ki ;Kürdistan’a (Türkiye ve Irak’taki) gidin.Suriye’ye

İran’a gidin .Halkla konuşun.Kürt tarihini ciddi bir tarihçiden öğrenin.Yabancı otoriteleri,siyasileri dinleyin.Ondan sonra ahkam kesin.

Ben bu makalemde tersine bir sual soracağım.Türkler Kürtler’den ne istemiyor?Her iki tarafında ne isteyip,ne istemediğini tesbit edelimde ondan sonra BARIŞ ümidi var mı ,yok mu açığa kavuşturalım.

1. Türkler Kürtlere ÖZGÜRLÜK,hele hele ÖZERKLİK hiç istemiyorlar.KIBRIS’ta Türklere istendiği gibi,KOSOVA’da olduğu gibi DEVLET,yahut FEDERASYON istemiyorlar.

2.
Kültür bakanlığı sadeece Türk kültüründen sorumludur.Kürtlerin kültürüne hizmet istenmiyor.

3. Eğitim bakanı Çubukcu’nun aklının ucundan geçmez Kürt dilinde eğitim.Okul kitaplarında ,tarih,edebiyet,müzik kitaplarında Kürt kelimesinin geçmesine,bunu müfredata almağı düşünmez.Atatürk’ün okunmasını EMRETTİĞİ ‚’Finlandiya hakkındaki ‚’Beyaz Zambaklar Ülkesinde ‚’adlı G.PETROV’un kitabında şöyle diyor Finlandiya halkına;Tek geçerli dil İsveççe idi.Fin dili ise halk dili olarak kabul ediliyordu.Ne Fin dili,edebi dili gelişmedi.Ülkede İsveç kültürü baskındı.Halkın kendi tarihi ve kültürel kökleri olgunlaşmadan,millet olamayacaklarını çok iyi biliyorlardı.Bunun temelini milli edebiyat oluşturulmalıydı.Halkın fakirliği hangi yöneticinin umurunda veya universitedeki hocalardan hangi biri cahil halkın eğitilmesi için kafa yoruyor?Adaletin ve eğitimin dili İsveç (bizde ise TÜRK) dili olduğu sürece,halk asla BAĞIMSIZ olamaz.’’

Erdoğan Almanya da haklı olarak ‚’ Anadil eğitimine mani olmak insanlık suçudur’’demiş .Türkiye de suç sayılmaz(!).

4. Evvela PKK silahları bıraktığını,mayınları ateşlemeyeceğini açıklasın.Kürtler’in özgürlük savaşınını istemiyorlar .BAYKAL’da ayni isteklerde bulunuyor.Ondan sonra AF kanunu çıkarılmasını dile getiririz diyor.Kürtlerin,PKK’nın bu kaçıncı ateşkesi.TSK bombardıma uçakları mukabele edemez.BAŞBUĞ PKK’yı bitirinceye kadar savaşacağız diyor.Halbuki BÜYÜKKANIT ‚’Bütün ordularıda göndersem PKK’yı bitiremeyiz diyor.BAŞBUĞ’un bilmesi lazım gelen,PKK’nın içinde % 30 Suriyeli,sonra İranlı,Iraklı,başka ecnebi menşeli gençler var.Bütün tartışmacıların bilmesi gereken Kürt sorununun ENTERNASYONAL olduğunu idrak etmeleridir.DTP’de.Öcalan da.Kandildekilerde KURNAZCA bir KÜRDİSTAN devletinden vazgeçtik diyorlar.Aslında son merhale bu dörde bölük yaşayan Kürt halkının birleşip Özgürlüğüne kavuşmasıdır.Türklerinde istemedikleri,korktukları gerçek bu.Neticede olacağıda bu.Erken veya geçde olsa.

La Fontain’in masalları okul kitaplarına da geçtiği için herkesçe malumdur.Bir Karga ve Tilki masalı vardır.Karga’nın gagasında ki peynirin kokusunu alan tilki kurnazca bir talepte bulunur.Kargacığım.O güzel sesinle bir türkü söylesen.Karga bu iltifata dayanamaz ve ağzını açar açmaz yere düşen peyniri tilki kapar ve oradan uzaklaşır.Bu masaldan haberdar olan karga bir dahaki seferinde Tilki’ye beni kandırmağa uğraşma der ve türkü söylemez.Şimdi bu KISSA’dan hisse.Kürtler de artık akıllandı ve Baykal’ın siz silahı terk edin size af getireceğiz vaadine inanmıyorlar.Bu sorunun konuşulması için 40 000 gencini kaybetmiş,17 500 faili meçhul kurban vermiş.12 eylülde Diyarbakır zindanlarındaki zulme uğramış insanlar olarak ,defalarca ateş kes yapmalarına rağmen ,Türkler vaatlerini yerine getirmediler.Ne ekonomik yönden,ne kimlik,nede eğitim yönünden.Anne ölümleri batıya nazaran on misli fazla,çocuk vefiyatı hakeza.Son Perinatoloji kongresinde dernek başkanı Prof.Şen resmi istatistiklere inanmayın dedi.

Baykal eğitimde ayrımcılığı önleyecek tedbirler alacağız diyor.Türkçe eğitimi artıracak,assimilasyonu hızlandıracağız demek istiyor.Kürtler kimliklerine bilinçlenmişler.Geçen sene Fırat’ın ötesine yaptığım seyahatta bunu tesbit ettim.DTP nin her türlü tazyik ve zahmete rağmen son seçimleri kimlik referandumuna çevirdikleri ortada.

Genelkumay paşaları TBMM de 20 Kürt mebus var diye meclise küsmüşler.Meclise gelip Kürt mebusları ile karşılaşmak istemiyorlar.Bir çok şehir ve kasabada komutanlar DTP li seçilmiş belediye başkanlarını görmezden geliyorlar.300 de fazla DTP li son günlerde tutuklanıyor.Askere,polise taş atan çocuklara ömürboyu hapis öngörülüyor.Bu çocuklar bana Filistinli bir şairin ifadelerini hatırlattı.’’Ben çocukken pencereden İsrail askerlerinin babamı,kardeşlerimi öldürdüklerini görüyor,İsraillilerden nefret duyuyordum’’.O taş atan çocuklarda babalarının mezarda olduğu,yetim kaldıkları için,kardeşlerine zindanlarda zulüm yapıldığını bildikleri için öyle davranıyorlar.

Türkler Kürtlerden geçmişi unutmalarını istiyorlar.Ahmet TÜRK’te unutmaya razıyız diyor.Türkler Ermenilerin doğuda Türkleri katlettiklerini söyleyip ,öldürdükleri Ermenileri unutup,Kıbrısta Rumların Kıbrıs Türklerini katlettiklerini unutuyorlar mı?

Paris’te tanıdığım Cezayirliler Fransızların katliamını unutmamışlardı.

BAŞBUĞ PKK yı bitirinceye kadar savaşacağız diyor.Amerikanın istihbaratına güveniyor olsa gerek.Çünkü o istihbarat desteği ile nokta bombalamalarında muvaffak olduğunu zannetmişti.USA Viyetnamda da,Afganistan da,Irak’ta Natonun desteğine rağmen bozguna uğramadımı.
Erdoğan istesede barışı sağlayamaz.Almanca da bir laf vardır.’’Will,aber kann nicht’’ Yani istiyor ama muktedir olamıyor.Baykal’ın şu sözüne dikkat etmeli.3,5 aylık bir ömrünüz kaldı diyor.Bu laf bana İNÖNÜ’nün ‚’Sizi bende kurtaramam’’sözünü hatırlattı.Ergenokoncular boş durmazlar.Arınç’ın onları kışkırtıcı sözleri zamansızdı.

Türklerin bu istemezüklerine karşı Kürtlerin feryadı figanlarından anladığım;Özgürlük,Özerklik ve Demokrasi.

Anlayana davul zurna az!!!!.

Hiç yorum yok: