16 Haziran 2010 Çarşamba

İsviçre Bayraklı Çöp Torbaları ve Türkiye

Demir SÖNMEZ(*)

Bayrak, bir ülkenin, bir ulusun, bir kurumun veya kuruluşun sembolu olarak kabul edilir.Sonuçda semboldur.Ama bazı ülkeler için sembolde öte onurdur, namusdur, herşeydir.Bu yaklaşım ekonomik,sosyal,siyasal geri kalmış ülkelerin tarzıdır.

Bayrak motiflerinin moda ve ticari amaçlı olarak birçok alanda kullanıldığı biliyoruz. Pantolon, sütyen, külot, tuvalet klozetlerinde, alkollü içeçeklerin etiketlerinde vs...

Dünya kupası heyecanı her tarafı sararken birkez daha kupaya katılan ülkelerin bayrak satışları rekor düzeyde, bütün şehirlerde caddeler, balkonlar bayraklarla donatılmış durumda.

İsviçre’de dünya kupasına katılan ülkelerden ve H grubunda Honduras, İspanya ve Şili’yle mücadele edecek.

Cenevre’de her taraf İsviçre bayrakları ile donatılmış değil, balkonlarda ve restorantlarda sadece İsviçre bayrağı değil yanında diğer ülkelerinde bayrakları var. İnsanlar balkonlarına, mağazalarına, restorantlarına, kafelerine ve işyerlerine hem İsviçre bayrağını hemde kendi ülkesinin bayraklarını yan yana asmışlar. Öyle tek bayrak kaygıları ve korkuları hiç yok, böyle birşeyi hissetmeleri içinde bir nedende yok. Kültür ve medeniyetin ulaştığı boyutda zaten bunu gerektiriyor.

Cenevre Belediyeside Dünya Kupası nedeniyle artan çöp problemine ve kendi takımlarına destek için, İsviçre bayraklı çöp torbalarını ( isviçre bayrağı ve üzerinde Hop Suisse sloganı yer almakda) bütün şehrin çöp sepetlerine takarak destek sunmakta.

Bu işi yapan resmi bir kurum ve bu işlerden sorumlu kişide belediye başkan yardımcısı ve gelecek yılda Cenevre belediye başkanı olacak ayrıcada sağcı Radikal Partisi temsilcisi.

Şimdi bir an düşünelim, Türkiyede bir kurum veya bir kişi veya bir karikatürüst türk bayrağını çöp torbası olarak dağıtsa, karikatür olarak çizse başanı neler gelebilir düşünebilir misiniz ? Ülkenin gündemine bomba gibi düşerdi, borsalar alt üst olurdu, kriz masaları kuruludu, bütün medya kuruluşları özel programlara geçerlerdi, ülkenin her tarafı bayraklarla donatılırdı, Milyonlarca kalabalıklar meydanları doldurur ve bayrak histerisine kapılmış, linç kültürüyle beslenmiş, Allahu-Ekber nidalarıyla O belediye binasını ateşe verip içindekileri tekbir sesleriyle yakarlar ve yakanlarıda türklüğün onurunu ve namusuna sahip çıktıkları için Türkiye sizinle gurur duyor sloganlarıyla bagrına basarlardı.

Cenevre belediyesinin isviçre bayrağından çöp torbası yapması ne Cenevre’ lilerin, ne medyanın ne de hiç bir kurumun umrunda değil.

Resimleri çekerken küçük bir anket yaptık. İsviçre bayrağından çöp torbası yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz diye sorduk. Aldığımız yanıtlarda olumsuz hiçbir tepkiyle karşılaşmadık. Neden olmasın , şaşılacak birşey değil, güzel bulanlar hatta nereden bulabiliriz diye soranlar vardı.

İsviçre nin ve halkının kaygılar Türkiyenin kaygıları gibi değil.

Bölünme kaygısı yok.İsviçre konfederasyonu : dört bölge 26 kanton, her bölge kendi anadilinde (4 ana resmi dil Almanca, İtalyanca, fransıça ve Romanş) eğitim yapıyor, her kanton kendi meclisi tarafında yönetiliyor, her kantonun hatta her kasabanın kendi bayrağı var.

Türkiyenin tüm kırmızı çizgileri burada yok, hatta hiç yaşanmamış.

Hergün Türkiyenin büyüklüğünde dem vuran başbakana, milletvekillerine, Genel kurmaybaşkanına, diplomatlarına, yöneticilerine hatta halkımıza sormak gerekir ”tek millet, tek dil, tek bayrak“, çağdaş, ilerici, demokratik, insan haklarına saygılı ülke olmanın kıstasları bunlarmı ?

İsviçre 7,5 miyon nüfusa, Türkiye 75 milyon, İsviçre dünya kupasında, Türkiye nerede ? İsviçre mi ? Türkiye mi ? Demokratik, sosyal, laik, ilerici, insan hak ve özgürlüklerine saygılı

----------------------

(*)Cenevre Halkevi
Demir SÖNMEZ
http://www.assmp.org/

Hiç yorum yok: