27 Aralık 2010 Pazartesi

İnsan Okur ama MEB Okutmaz!‏



Milli Eğitim Bakanlığı’nın İnsanokur.org’u yasaklama kararını kaldırmasını istiyoruz!

15 Kasım 2007 yılında yola çıkan, binlerce kitabı çok yönlü inceleyerek okuyuculara sunan, kitapseverlere Dünya ve Türkiye edebiyatının kapılarını açarak farkındalık kazandıran kitap sitesi www.insanokur.org, (MEB) Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet ağında ulaşılması yasaklanmıştır.

MEB’in internet erişimi sağladığı bilgisayarlardan http://www.insanokur.org/ sitesine girilmek istendiğinde açılan sayfada “Bu siteye erişim, sakıncalı içeriğinden dolayı, Milli Eğitim Bakanlığının isteğiyle Türk Telekom A.Ş. tarafından engellenmiştir.” ifadesi yeralmaktadır. Sitemiz engellenirken herhangi bir uyarı yapılmamıştır. “Sakıncalı içerik” derken neyi kastettiği bilinmemektedir. Herhangi hukuki bir süreç işletilmemiştir.

5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"a göre;

Madde 8- (1) İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir:

a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;

1) İntihara yönlendirme (madde 84),

2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),

3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),

4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),

5) Müstehcenlik (madde 226),

6) Fuhuş (madde 227),

7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228),
suçları.

b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.

Kitap sitesi olarak http://www.insanokur.org/ 'un yukarıdaki suçlarla ilişkisi bulunmamaktadır.

insanokur.org’un kurulmasının temel amaçlarından biri, ülkemizde her geçen gün okuma oranının düştüğü gerçeğinden yola çıkarak insanlara okumayı sevdirmektir. Ve bize göre insanları okumaya özendirmek, bilgilendirmek, bilinçlendirmek “sakıncalı” değildir. Bu nedenle Dünya ve Türkiye edebiyatının yapıtlarını tanıtırken okumayı özendirici ve insani değerleri esas alan duyarlılığımıza hep özen gösterdik. Örneğin kitap sitelerinin çoğunda bulunmayan yaş kategorilerine göre çocuk kitapları bulunmaktadır. Çocuklarımızı zararlı etkilerden korumayı, onları bilinçlendirmeyi toplumsal bir görev olarak görmekteyken Milli Eğitim Bakanlığı’nın “sakıncalı içerik” ibaresini şaşkınlıkla karşılamaktayız.
Ve Bakanlığın biz kitapseverlere bir açıklama yapmasını beklemekteyiz.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan insanokur.org’a erişiminin engellenmesinin kaldırılmasını talep ediyoruz.

Siz dostlarımızdan ricamız; Milli Eğitim Bakanlığı'nın "

http://www.meb.gov.tr/BilgiEdinme/bilgiedinme.asp# " linkine yasağın kalkmasına yönelik şikayetlerinizi bildirmenizdir. Şimdiden teşekkür ederiz.

Sevgi ve saygılarımızla…

insanokur.org Yayın Kurulu

Hiç yorum yok: