10 Mart 2010 Çarşamba

Dünya Kadınlar gününde : Ademin ilk eşi Lilit

Dr.İsmet turanlı
dr_ismetturanli@mynet.com

Tanrı, Adem ve Lilith’ topraktan yaratıyor ve cennete yerleştiriyor. Zamanla Adem ve Lilith çifti arasında sorunlar başlıyor, huzurları bozuluyor. Bilindik kadın-erkek sorunları ilk onlarda yaşanıyor. Günümüz erkekleri gibi Adem her konuda söz hakkının kendisinde olmasını istiyor, Lilith ise buna karşı çıkıyor.

Cinsel yaşamlarında Adem’in üstte olması Lilith’i rahatsız ediyor. Kendisinin altta oluşunu aşağılayıcı buluyor ve karşı çıkıyor. Lilith kendisinin de Adem gibi topraktan yaratıldığını eşit olduklarını iddia ediyor. Adem, kendisinin affedici bereketli ve sonsuz gökyüzüne benzetirken Lilith’i toprağa benzetiyor, ürün veren toprağa ve ilişkilerine bu şekilde devam etmekte ısrar ediyor. Israr karşısında Lilith ilişkilerinin yürüyemeyeceğine karar verir, Tanrı’nın anılmaması gereken adını zikreder ve göğe yükselir. Elindeki tüm imkanlarından vazgeçer ve dışlanmışların yanında yer alır. Beraberindeki cinlerle ve Şamael yani Şeytan ile ilişkiye girer, çocukları olur.

Adem cennette yalnız kalmıştır, Tanrı’ya yakarıp Lilith’in geri gelmesini ister. Tanrı, üç melek gönderir. Sanvai, Semangelof ve Sansanvai adlı meleklere; Lilith geri gelmediği takdirde her gün 100 çocuğunun öldürülmesini emreder. Lilith asla dönmeyeceğini söyler ve emir yerine getirilir.

Lilith acı çeker ve ısdırapla bundan sonra tüm hamile ve doğum yapan kadınlar ile bebeklerin düşmanı olacağına dair yemin eder. Yeni doğanlardan erkek çocuklarının ilk sekizinci günde, kız çocuklarının ilk yirminci günde canını alacak yalnız yakınında üç meleğin adı ve şekli olanlara dokunmayacaktır.

Bu durumda Tanrı Adem’in kaburga kemiğinden Havva’yı yaratır ve Havva Adem’in bir parçası olduğundan ona karşı gelmez.

Efsane yüzyıllar sonrasına taşındı ve Lilith feminizm simgesi haline getirildi Havva gibi olmak istemeyen kadınlarca, hatta çocuklarına Lilith adını verenler de oldu. Müzik festivalleri düzenlendi, “Lilith Fair” adını verdikleri festivallere sadece kadın müzisyenler katıldı

Antalya, 09.03.10

Hiç yorum yok: