22 Nisan 2009 Çarşamba

KÜRTLERİN BİRLİK OLMA YOKSUNLUĞU, KELİLE VE DİMNE



Dr.İsmet Turanlı, Antalya.

dr_ismetturanli@mynet.com


Yıl 1945 ,Hemreş’lerin köyünde misafirken ,babası, M.Nuri amcam bana iki kitap verdi okumam için.

1. Kelile ve Dimne: Milattan bir asır önce Hindistanda BEYDEBA tarafından yazılmış.Kelile dürüstlüğün,Dimne ise hilekarlığın simgesi.

2. Gülistan : Acem şairi SADİ’nin eseri.

Bu iki esere TARAF gazetesinin promotionundan 64 sene sonra tekrar kavuştum ve tekrar okudum.Kelile ve Dimne’den aldığım kısa bir hikayeyi size aktaracağım.Dostluğun,birlikteliğin önemini kavramaya yardımcı olur.Kürtlerde sanki mazohist bir karakter var.General Moltke’de Kürtlerin padişahlara küsüp dağlarda yaşadıklarını yazar.29 defa isyan etmişler ve bazı aşiretlerin hıyanetinden başarıya ulaşamamışlar.İlk defa Talabani ve Barzaninin birlikteliği özgürlüklerine kavuşmayı ümitlendiriyor.Benim son 50 sene içinde ziyaret eden önde gelen Kürtlere birlik olun,neticeye varıncaya kadar,kimse diğerini hainlikle suçlamasın tavsiyem olmuştur..

Kelile ve Dimne ,La Fontain’in,Esop’un eserlerinde olduğu gibi insanlara ders olacak hayvan masalları içeriklidir.

Kimlerdi dostlarım yahut tanıştıklarım: Dr.Tarık Ziya Ekinci,Kemal Badıllı,Kemal Burkay,Musa Anter,Yaşar Kaya,Yaşar Kemal,Kamuran İnan,Kamuran Bedirhan,Necmettin Cevheri,İsmet Vanlı,Naci Kutlay,Ali Karahan,Ahmet,Mehmet,Enver Dızayi,Hemreş,Dr.Salahaddin Rastgeldi,M.Remzi Bucak.Melik Fırat ve bir çok sevdiğim,saydığım şahsiyetler..

Kaplumbağa masalı:

Bir gün karga, fare ve kaplumbağa gölgelikte toplanmışlar fakat dostları ceylan gelmemiş.Ceylanın gecikmesi üzerine başına kötü bir şey gelmesinden korkmuşlar.Fare ve kaplumbağa kargaya şöyle demiş:

- Çevrede dikkatini çeken bir şey var mı?

Karga havada daireler çizerek uçmuş ve etrafı araştırmış.Bir de bakmış ki ceylan tuzağa düşmüş.Durumu fare ve kaplumbağaya anlatmış.Onlarda fareye demişler ki:

- Bu sorunu ancak sen çözersin. Dostumuza yardım et.

Fare koşup ceylanın yanına varmış ve şöyle demiş:

- Böyle bir tuzağa nasıl düştün? Bir de akıllı olacaksın!

Ceylan:

- Akıl kadere karşı ne yapabilir.?

Fare ile ceylan bu şekilde konuşurken kaplumbağa da yanlarına gelmiş.Ceylan ona şöyle demiş.:

- Senin ne işin var burada?Şimdi,fare ipleri kemirmişken,avcı buraya gelse ben koşarak kaçabilirim.farenin de saklanabileceği bir çok delik var,karga ise uçar.Oysa sen yavaşsın,rahat koşamaz ve hareket edemezsin.Avcının sana bir kötülük yapmasından korkuyorum.

Kaplumbağa:

- Dostlardan ayrı yaşamak zordur.Dosttan ayrı kalmak,kalbinin burkulması,mutsuz olmak ve gözünün hiçbir şeyi görmemesi demektir.

Kaplumbağa sözlerini tamamlayamadan birden avcı ortaya çıkmış.Tam bu sırada da fare ipleri kemirmeyi bitirmiş.Bunun üzerine ceylan kendini kurtarmış,karga uçup gitmiş,fare bir deliğe girmiş.Ortada kaplumbağadan başka kimse kalmamış.Avcı kaplumbağıyı yakalayıp bağlamış.Karga,fare ve ceylan kaplumbağanın bağlanmış olduğuna üzülmüşler.
Fare:

- En iyi dostumuz kaplumbağa için endişe ediyorum.O,asil ve şerefli bir dostumuzdu:Bu ,babanın çocuğuna olan dostluğundan daha değerli bir dostluktur.Bu,ancak ölümün son vereceği bir dostluktur.Dostları ile bir arada bulunup sonra onları kaybedenin yürek yarası da öyle acı verir ve iltihaplanır.

Ceylan ile karga fareye şöyle demişler:Durumumuz şu söze ne kadar da benziyor:

”İnsanlar bela ile,güvenilir kişi alışverişte,çoluk çocuk fakirlikte,dostlar ise başlarına gelen sıkıntılar ile imtihan edilir.’’

Fare:

- Ben şöyle bir çözüm öneriyorum.:Ceylan,sen git avcının görebileceği bir yerde yaralıymış gibi yere yat.Karga,sen de ceylanı yiyormuş gibi üzerine kon.Bu arada ben avcıyı izleyeceğim.Umarım avcı kaplumbağayı bırakıp seni avlamak için sana yönelir.Avcı sana yaklaştığında yavaş yavaş ondan kaç.Ben de avcı geri dönmeden kaplumbağanın iplerini kemireceğim,ve onu kurtaracağım.Avcı dönünce numarayı anlamış.Karga,ceylan,fare ve kaplumbağa da güven içinde gölgeliklerinde toplanmışlar.

Küçük ve zayıf olmalarına rağmen bu hayvanlar,dostlukları,samimiyetleri,bağlılıkları ve birbirlerine destek olmaları sayesinde birçok kez tehlikelerden kurtulabilmişlerdir.Öyleyse ,kendisine akıl,anlayış,iyi ile kötüyü ayırt edebilme yeteneği verilen insanlar,birbirleriyle kaynaşıp birbirlerine daha çok destek olmalıdırlar.

Hiç yorum yok: