13 Aralık 2008 Cumartesi

Yerel Seçimler





Abdulkadir Ulumaskan / ulumaskan@hotmail.de


"...Tayyip efendi Türklüğün faşist bir temsilcisi olarak Diyarbakιr’ιn Kürtlerin denetiminde olmasιnι hazmedemiyor ve bundan dolayı da adeta kuduruyor. İşte bunun için de; Diyarbakιr belediye seçimini biz kazanacağιz demek yerine ιrkçι, işgalcι ve fetihçi bir mantιk ve söylem ile : „Alacağιz ! „ diyor. Onun söyleme tarzι saldιrgan, ιrkçι ve faşist zihniyetini ele veriyor..."


Türkiye’nin başbakanι Erdoğan’ιn özellikle: „Diyarbakιrι istiyorum, alacağιz!“ demesi boşuna değildir. Bu ne bir iktidar hιrsι ne muhalefet kιskançlιğι ve ne de yerel yönetime talip olma sevdasιdιr. Bütün bunlarιn ötesinde başka daha önemli bir anlamι var bu talimat gibi isteğin. Bu „yeniden işgal“ ve "ilhak etme“ arzusudur. Öncelikle Diyarbakιr’ιn Kürdistan’ιnιn başkenti konumunda, yurtsever ve yerel yönetimi kürtlerin elinde olan bir kent olmasι, Erdoğan’ιn şöven duygularιnι ayaklandιrarak saldιrganlaştιrιyor. Tayyip efendi Türklüğün faşist bir temsilcisi olarak Diyarbakιr’ιn Kürtlerin denetiminde olmasιnι hazmedemiyor ve bundan dolayı da adeta kuduruyor. İşte bunun için de; Diyarbakιr belediye seçimini biz kazanacağιz demek yerine ιrkçι, işgalcι ve fetihçi bir mantιk ve söylem ile : „Alacağιz ! „ diyor. Onun söyleme tarzι saldιrgan, ιrkçι ve faşist zihniyetini ele veriyor.

Ancak Diyarbakιrlι Kürtler de Recep efendinin bu şövenist niyetini gördükçe : „ Diyarbakιr Kürtlerindir, senin gibi faşist Kürt düşmanlarιna yar etmeyiz.“ Dercesine bir tutum alarak Erdoğan ve partisini yavaş yavaş teşhir ve tecrit ediyorlar.

Tayyip Erdoğan seçimler yaklaştιkça kürtleri sahte din ve sahte çözümlerle kandιrmadιğιnι görünce çιlgιnlaşarak kuduruyor, kudurdukçada buna neden olarak bildiği „Demokratik Toplum Partisine“ saldιrιyor. Bu saldιrιlar CHP ile MHP ya da diğer partilere karşι olan sιradan edepli olmayan uslubsuz muhalefet tarzιnιn çok daha ötesinde Kürdistan’ι kaybetme öfkesinin şövence dil ve tavιrlarιna yansιmasιdιr.

Durum böyle giderse - ki gidiyor gibi - yakιnda Tayyip daha nice faşizan tramvalar geçirecektir. Tüm yurtsever Kürtlerin seçimlerde yek vucut olup Erdoğan’a iyi bir cevap vermesi, onu daha büyük depresyonlara sokacak ve sonunda Kürt sorunu konusunda sahte çözümler yerine daha dürüst ve ciddi yaklaşιmlara da zorlayabilir.


Kürtlerin önümüzdeki yerel seçimlerde Erdoğan ve AKP’ ye gereken cevabι verecek irade, güç ve bilinçleri vardιr. Ne Kürtleri, Kürtçe olarak inkâr edecek bir TV kanalι, ne göz boyamacι Kürdoloji söylentileri, ve ne de Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkünden Kürt destanlarιndan bahs etmesiyle, Kürtleri artιk eskisi gibi kolay kandιramazlar.

Yeter ki Kürtler iç çelişilerini bir kenara bιrakabilsin, ya da en azιndan beli bir süre için ertelesinler. Gerisi için her şey mevcuttur ve seçimlerde çok önemli başarιlar sağlamak mümkündür. Seçim sürecinde tüm ideolojik ve politik eleştiriler saklι tutmak üzere direkt ya da zιmmi bir itifak ve güç birliği yapmak gerekir.

Burada önemli olan DTP li olsun / olmasιn hatta ona karşι bile olsun, ulusal bir tavιr ve refleksle hareket edilerek seçimler bir referanduma çevrilmesi ve herkese iyi bir ders verilmesidir.

Yeter ki bir kerelik bile olsa Kürtler küçük hesaplar yerine bir güçbirliği yapabilsinler.

Tekrarlarsak ; Kürt halkιnιn yurtsever kesiminde yeterli oranda bir ulusal bilinç ve kararlιlιk var olup bu seçimlerde tüm devlet ve hükümete iyi bir yanιt verebilme gücüne sahiptir. Yeter ki Kürt halkιnιn öncüleri buna uygun sorumlulukla hareket etsin. Ve öncülük iddasιnda olan her kurum ve şahsiyetin kürtleri birbirinden ayιrma gibi bir hakkι değil, bir araya getirerek birleştirme gibi bir görev ve sorumluluklarι vardιr.

13.12.2008

Hiç yorum yok: