22 Haziran 2010 Salı

KÜRT SORUNU VE ÇÖZÜMÜ HAKKINDA DÜŞÜNCELER



Dr.İsmet Turanlı
dr_ismetturanli@mynet.com

Bir hastaya yanlış teşhis koyarsanız tedavi edemezsiniz. Realiteyi göremiyenler, siyasi ihtirasla, akli kifayetsizlikleri olanlar maalesef teşhiste yanılmaktadırlar. Onun içinde çözüm politikaları üretememektedirler.

Kürt sorunu mevzii bir sorun değildir. Enternasyonaldir. Suriye’de. İrak’ta, İran’da Kürtler yokmu?. PKK içinde 1500 Suriyeli Kürt vardır. Kanser hastalığı lokal bir hastalık değildir. Sistem hastalığıdır. Siz ameliyatla kanserin görünürde olduğu bir bölgeyi ortadan kaldırırsanız, hastalığı tedavi etmiş olmazsınız. Onun için kanser tedavisinde Chemotherapi yapıyorsunuz. Yani vucuda dağilmış bütün kanser hücrelerini yok etmeğe çalışıyorsunuz.

Kandildeki kampları yok etseniz dahi mesele halolmaz. Dersimi bonbaladığınızda Kürt sorununu, başkaldırmayı yok ettiğinizi zannettiniz. Dersimli seneler sonra PKK olarak ortaya çıktı. Kanserin nüksetme kabiliyeti gibi. Şimdi PKK yıda ortadan kaldırsanız meseleyi hal etmiş olamazsınız. Yarın, mesela ÇKK diye ortaya çıkabilir. Bu durumu idrak edemeyipte siz hala birbirinizi suçlarsanız neticeye varamazsınız. PKK çözülme safhasında deyip kendi kendinizi kandırmayın.

Ortada çok ciddi bir realite mevcut. Fırat’ın ötesinde yabancı bir memlekete gelmiş gibi olyorsunuz. Türkiye DE FACTO bölünmüş. Oradaki insanlar başka bir dil konuşuyor. Başka türlü yiyor, giyiniyor, türkü söylüyor ve en mühimide kendilerini Kürt olarak kabul ediyorlar. Siz onlara hala ‘Ne mutlu Türküm ‘’ dedirtmeğe çalışıyorsunuz. TÜRK bir milletin, Kürt sadece bir etnik gurbun ismi demekle gene kendi kendinizi kandırıyorsunuz. Bir Kürt kendini Türk hissetmiyorsa onun kendi problemi olduğunu iddia etmeniz faşist bir anlayıştır. Genelkurmayda askeri stratejilerle, silahla bu sorunu haledemeyeceklerini defalarca itiraf etti. Kimi kalkıyor diyor ki; bu insanlar aç , onları doyurursak dağa çıkmazlar. Sanki dağlarda karınları doyuyor. Bunlar bölücü diyorsunuz. Halbuki bölünmüş olmanın de facto gerçekleşmiş olduğunun farkında değilsiniz. Öcalan o bölgede bir Arafat gibi, bir Che Guevera gibi algılanıyor. Öcalan’ın avukatları ile dahi konuşmasına yasak getirilmesini isteyen akıllılar var. Siz istediğiniz kadar onlara cani deyin. Bu cani dediğiniz PKK olmasa idi Kürt kelimesini dahi Türkiyede ağzınıza almak mümkün olmazdı.

Kuzey Kürdistanda MHP nin, CHP nin mevcut olamayışı bölünmüşlüğün bir karinesi sayılmaz mı? AK partinin oy almasının sebebide, oralarda Kürt adaylarının olmasından. Acaba Türk adayları olsaydı oy alabilirlermi idi?

PKK nın artık bütün vatan sathında eylemlere geçebilmesinin sebebi yakıp yıkılan köylerden Kürtlerin batıya göç etmesinden mütevellittir.

15 milyondan fazla Kürt nüfusuna rağmen oyların ancak % 5 sınırında kalmasının sebebi % 10 luk seçim barajının ve oylarının yarısınında AK partiye gitmiş olmasındandır. Diğer taraftan Kuzey Kürdistanda yerel seşimlerde % 70 e yakın oy toplamışlardır. Bu durum bir seçim kanunundaki kurnazlıktan doğmaktadır. Daha büyük bir yalanda 40 bin şehidimiz var denilmesi. Genel kurmayın tesbitlerine göre şehit Mehmetçiklerin sayısı 5 000 civarındadır ki bunun bir kısmınında Kürt gençleri olduğu unutulmamalıdır.
Genel kurmayın başarısız ataklarında iddia ettikleri argümanlarda çok gülünç. Hava şartlarının kötü olması, sis olması , ,stihbaratın yetersiz oluşu acaba sırf TSK içinmi geçerli idi? PKK ayni şartlarda savaşmadı mı?

PKK nın ve Kürtlerin, DTP nin isteklerinin örtüştüğü ana problemler nelerdir:

1. Kürt kimliğinin anayasalca teyidi. Anayasal vatandaşlık tarifi.

2. Anadilde eğitimin sağlanması. Anadil’in Kürtçedeki ismi ZEMANİ ZIKMAKİ yani ANA KARNINDAKİ DİL. Bu bir insanlık hakkıdır.

3. Kürt kültürünün geliştirilmesi için gereken enstütüsyonun kurulması.

4. Seçim barajının düşürülmesi.

5. Yerel demokratik özerkliğin gerçekleşmesi.

Bunların hiçbiri bölünmeği teşvik etmez. Bilakis Kürtlerin vatana bağlılığını ve sorumluluğunu artırır.

Bana kalırsa PKK misyonunu tamamlamıştır. Bundan böyle siyasal yönden mücadele yapması gerekir. Teröristik faaliyetler insanlık dışıdır. Silahın her iki tarafada bir faydası yoktur. Bu sadece silah fabrikatörlerinin menfaatına yaramaktadır. Hatta Öcalanın durumunda bir değişiklik arzu ediliyorsa oda siyasal yollardan sağlanabilir. Ateşkese değil, silah bırakmaya öncelik vermeleri gerekir. Silaha harcanan bütçe ile Kürdistanın ekonomik ve sosyal kalkınması kolayca sağlanır. Çünkü bu bölgenin çok büyük ekonomik bir potansiyeli mevcuttur.

Şu anda Türkiye’ye duygusal bir hava hakim, halbusu ki AKLISELİME ihtiyacımız var.

Erken seçime gitmek MHP nin, CHP nin değilde Türkiye’de siyasi inisiyatifin PKK da olduğu anlamına gelir ve seçimlerinde parlamento aritmetiğinde fazla bir değişim sağlamayacağı aşikar.

O halde şu anda bütün sorumluluğu AK parti kükumetine, Erdoğana yüklemek, herkesin karşıtını suçlaması , hatta yabancıları bugünkü kaostan sorumlu tutması ucuz bir politikadır. Kendini sorumluluğun dışına çıkarmak gayretidir. Kürt sorununu ciddiye alıp ,çözüm önerileri üretmek zamanıdır.

İster içinize sindirin, ister sindirmeyin realite o dur ki Türkiye DE FACTO bölünmüştür. Şu anki durumda ERGENOKCULAR’ın ön gördüğü, ulaşmak istediği kaos ortamı sağlanmıştır. Bu tuzağa düşmüş olan siyasilerin akıllarını başlarına toplamaları aciliyet kespetmiştir.


Antalya. 20.06.10

1 yorum:

yorumcu dedi ki...

Kürt lakabını Türkler dağlardakilere takmış Türkün tersi manasında, eşkiya oldukları için, söylenişi kelime olarak böyle.
Avrupalılara sormalı hadi kürtleri uyuttular, Türkler sormalıyız Kürt çocuğu mu kandırıyorsunuz. Dağlarda yaşayana zamanında kürt denmiş. İki üç tane Ahmet mehmet kürt müş tamam artık tarih yazabilirler, ancak doğu Anadolu topraklarında tarihe baktığımızda Türklerin dışındakilerin hepsi eşkiya, haydut takımı, tarihlerinin yüzde doksanını bunlar oluşturuyor o halde yazsınlar. Teröristlik hırsızlık, eşkiyalık ve masumların kanını dökmekle yazılmış bir tarih. Aslında bu oyun eşkiyalara giydirilmeye çalışılan bir tarih, orada kürt denen bişey vardır,dağlık bölgelerde yaşayanlara ,ne olduğu belli değil, bir kaç aşiretin çıkarlarıyla, dış güçler tarafından kandırılıp her türlü kötü işi yapan bi halk çıktı karşya..
Birde bu krolar, adamdan saymazlar mı kendilerini, soyu eşkiya, tarih desen sadece kaçakçı, bölücü, hırsız.. Bu embesillere atalarımız ne demiş,
''Kürt çocuğu mu kandırıyorsun''
Yorumlarda nasılda ezberletilmiş sözleri tekrarlıyor zavallılar, yazık acıyorum bazılarına.

http://www.angelfire.com/tn3/tahir/trk28.html
http://www.angelfire.com/tn3/tahir/trk18a.html
http://www.biroybil.com/showthread.php?2855-Trkiye-deki-Krtlerin
http://www.angelfire.com/tn3/tahir/index.html
http://www.facebook.com/topic.php?uid=85314885568&topic=7667