10 Mayıs 2009 Pazar

KÜRTLERİN İSTİKBALDEKİ MAZİSİ




Dr.İsmet Turanlı, Antalya

dr_ismetturanli@mynet.com


”Son elli sene içinde yok sayılan Kürtler, PKK sayesinde kimliklerini,kültürlerini kabullendirmeği başardılar.Belki bulundukları memleketlerde özerkleşmeleri içinde bir 25 sene icap eder.”


Bir problemi çözmede konventionel(geleneksel) yöntemler ile netice alınamıyorsa ,yeni,alternatif yöntemleri düşünmek gerekir.

HASAN CEMAL’ de, M.ALİ BİRAND’da,Yaşar KAYA’ da , hatta M. KARAYILAN’ da evvela ateşkes olsun diyorlar. Devlet PKK’nin hatırı, tavsiyesi için ateşkes yapmaz.Bu boşa atılan kurşundur.PKK kaç defa bunu tecrübe ettiysede netice alamadı.

Çünkü; ”T.C.devleti PKK’yı muhatap almaz,dolaylıda olsa bir masaya oturmaz.”Bu probleme kafa yoranlar,dürbüne ters yönden bakıyorlar.Problemin bütününe bakmak yerine, dürbünün büyüteç yönüyle bakmalı,yoksa problemi minimalize edip sadece KANDİL’e bakmakla çözüme varılmaz.

Halbuki meselenin bütününde KÜRTLER’in özgür bir devlet oluşumu vardır.

Akademisyenler hala Dürkheim’in,Ernest Renan’ın sosyolojik analizlerlerinden ileri geçemiyorlar.ONAMİ,ULUSALCILIK v.s.

Tıptada bir hastalığı tedavi ederken ,sosyolojide olduğu gibi DETERMİNETİON prensibinden hareket edilir.Şayet bir hastada iç kanama varsa,elbette ki evvela kanı durdurmak gerekir.Ama bistüriyi alıp karnı açmadan kanayan mıntıkaya girip,kanamayı durduramazsınız.SİLAHLAR sussun diyenler,sanki KANAMA dursun diyorlar gibime geliyor.

O halde Kürt sorununda da sondan başlamamız lazım.İSTİKBALDEN MAZİYE.

Sonuçta istenen ,Türkiyenin korktuğu ÖZGÜR KÜRT DEVLETİNİN kurulmasıdır.Dörde bölük yaşayan bu milletin birleşmesi ve bir bayrak altında yaşamasının gerçekleştirilmesidir.Bu sonuca varmak için birinci devrenin gerçekleşmesi gerekir.Bu dörde bölük yaşayan Kürtlerin bulundukları memleketlerde demokratik gelişme ile özerk bir duruma gelmeleridir.

Son elli sene içinde yok sayılan Kürtler, PKK sayesinde kimliklerini,kültürlerini kabullendirmeği başardılar.Belki bulundukları memleketlerde özerkleşmeleri içinde bir 25 sene icap eder.

Ondan sonra ikinci devre başlar.Yani Osmanlıda olduğu gibi’’ aslına rücu’’,yani bu dört parça birleşir.

Üçüncü devrede Türkiyenin AB’ye katılımının arkasından Kürt devletide AB’ye girer ve diğer AB ülkelerinde olduğu gibi hudutlar ortadan kalkar.Türkiye AB’ye girince Yunanistan ile de,Kıbrıs ile de sorun kalmaz.Çünkü sınırlar ortadan kalmış olur.Ayni pozisyon Kürtler içinde muhtemeldir ve bölünmek yerine AB çatısı altında ,bilakis,birleşmek mümkün olur.

Nasıl karında ki kanamayı durdurmak için evvela karnın açılması gerekiyorsa,Kürtlerin silahı bırakması için evvela ÖZERKLEŞMENİN gerçekleşmesi lazımdır.Ondan sonra kanama durdurulur,SİLAHLAR SUSAR.Üçüncü safhada karın tabakaları sıra ile dikilir ve kapatılır.Yani özerk Kürt bölgelerinin birleşmesini müteakıp, AB vasıtası ile bölünmek yerine Türklerle ,birlikte yaşamak mümkün olur.

Bu yeni çözüm alternatifinde realitelere riayetle ,neticeden sebeplere,determinatif düşünce ile sonuca varmak mümkün olur diyorum.Hasan Cemal’in ,evvela silahlar sussun masum fikri bizi neticeye götürmez. Bunu PKK defalarca denedi.Kabul olmayacak duaya AMİN demenin bir faydası yok.

İSTİKBALDEN MAZİYİ düşünmeyi deneyin.

Hiç yorum yok: