23 Aralık 2008 Salı

El- Zaidiler Çoğalsın!




Faiz Cebiroğlu

Bazen yazdıklarımız ses veriyor. Bazen yazdıklarımız ilgi görüyor; ”Amerika mı, insanlık düşmanıdır!” yazım büyük ilgi gördü. Benden habersiz dergilere ve internet sitelerinde yer aldı. Önemli değildir; önemli olan yazdıklarımızın okunmasıdır. Okunuyor.

Okunan yazılar, yankı yaratıyor; bizden habersiz yankı buluyor. Irak’ta yankılar var; Irak’ta Amerikan gibi insanlık düşmanlarına karşı, yeniden insan olmanın tepkileri var. Muntazar el-Zaidi gibi onurlu gazeteciler var. El-Zaidi, ayakkabılarını George Bush’a fırlatarak bunun örneğini veriyor. O da biliyor; artık Irak’ ta insan demek, Amerikan işgalcilerine mücadele etmek demektir. Bu bilinçle, Bush’a; ” sana vereceğim hoşçakal öpücüğüm, ayakkabılarımdır. Artık ülkemizden defol, köpek!” diye bağırıyor ve tek silahı, ” ayakkabılarını” George Bush’a fırlatmak oluyor!

Haklı olarak tepkisini göstermiştir. Haklı olarak, ülkesini işgal eden, 1,5 milyon insanın ölümünden; 5 milyon insanın ülkesini terketmesinden sorumlu olan bir savaş suçlusu ve katile tepkisini göstermiştir.

Anlaşılır bir tepkidir. Yapılan bu haklı tepki, Muntazar el-Zaidilerin çoğalacağını gösteriyor. Son gelişmeler, bunun bir göstergesidir.

George Bush’a fırlatılan ayakkabı, hem Ortadoğu’da, hem de tüm dünyada büyük yankılar yarattı, yaratıyor.

Son gelen haberler, el-Zaidi’nin yalnız olmadığını gösteriyor: 17 Aralık’ta, Amerika, Washington’da, Beyaz Saray önünde, “Code Pink” isimli barış örgütü, Muntazar el-Zaidi’ye destek vermek için ”yüzlerce kullanılmış ayakkabı” ile bir gösteri düzenlemeleri bunun bir örneği oluyor.

Ne güzel, gösteriler başka yerde ve ülkelerde de devam ediyor.

El-Zaid’i yalnız değildir!

El-Zaidi hem yalnız değildir, hem de giderek çoğalıyor!

Muntazar el-Zaidi, yalnız Amerika’da değil, Irak’ta ve Ortadoğu da da bir “kahraman” olarak ilan edilmiş durumda. İsrail’deki “Hadaş” partisi de, el-Zaidi’nin derhal serbest bırakılması için bir imza kampanyası başlattı. Başka ülkelerde de el-Zaidi ile dayanışma eylemleri var ve giderek büyüyor.

El-Zaidiler çoğalıyor. Çoğalan el-Zaidiler, emperyalizm ve temsilcilerine korkulu anlar yaşatıyor.

Tesadüfi değildir.

Yıllar öncesinde, işgal altındaki Filistin’de, evlerini yıkmaya gelen İsrail askerlerine, çocuklar taş fırlatarak ”sevrat-ül hacer” yani ”taş devrimini” başlatmışlardı.

Yıllar sonra, işgal altındaki Irak’ta, gazeteci Muntazar el-Zaidi, George Bush’a ayakkabılarını fırlatarak ”sevrat-ül hiza” yani ”ayakkabı devrimi” , emperyalizm ve temsilcilerini ”tekmeleme devrimini” başlatıyor.

Tesadüfi değildir. Tepkiler, karşıtların savaşımında vûcut buluyor. Gelişim böylesi bir mücadelede oluyor. Sosyal varlık ve somut olgular bilinci de belirliyor. İnsan böylesi bir durumda insan oluyor. Bu bilinçle insan, eylemde insan oluyor!

Karşıtların savaşımında başka seçenek var mı?

İkidir: Ya sürü olmayı kabûl etmek, ya da buna karşı direnmek!

El-Zaidi, insan olmanın örneğini göstererek, ayakkabılarını George Bush’a fırlatıyor; yaşadığımız bu zalimler dünyasında mücadele etmekten başka bir yolun bulunmadığının mesajlarını veriyor.

Böylesi tepkilerin zamanıdır. Başka yerde de yazmıştım: Türkiye ve Ortadoğu yeni bir döneme girmiş bulunuyor. Bu, emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı mücadele etme ve aynı anlama gelmek üzere “insan olma” mücadelesidir. Şu anki yaşadığımız Türkiye ve Ortadoğu budur. Artık bu topraklarda yaşamak, emperyalizm ve işbirlikçilerine karşı kahramanlık savaşı vermek demektir. Bu doğrultuda el-Zaidi bunun bir örneği oluyor. Budur.

Bu anlamda, el-Zaidiler çoğalsın diyoruz. Bu anlamda, el-Zaidiler çoğalıp, insanlık düşmanlarına karşı gereken cevabı versin, diyoruz!

Hiç yorum yok: