21 Ekim 2010 Perşembe

KÜRT TABİBLER BİRLİĞİ KURULUYOR


Dr.İsmet Turanlı
dr_ismetturanli@mynet.com

Mezepotamya Tıp Günleri…‏

Geçen hafta sonunda Diyarbakır’da Tabibler odasının organize ettiği ‘’Mezepotamya Tıp günleri’’ ikinci toplantısı yapıldı. 250’ye yakın Kürt kökenli meslektaş iştirak etti. Türkiye dışından, Suriye’den, Irak’tan, Avrupa’dan da gelenler ve konuşma yapanlar vardı. Genel tema Onkoloji idi. Ben de Cumartesi günkü oturumda serbest tebliğler meyanında kısa bir konuşma yaptım. Daha sonra Kürt sorunu, anadilde eğitim v.s. konuşuldu. Son olarak ta yazar, gazeteci Orhan MİROĞLU Diyarbakır cezaevinde geçen işkenceli günlerinden ve kitaplarından bahsetti. Konuşması oldukça etkileyici idi. Akşam gala yemeğinde de Leyla Zana bir konuşma yaptı. Açılış kokteylinde de Diyarbakır belediye başkanı konuşmuş, hoşgeldiniz demişti.

Bu toplantının en mühüm yanı kouşmaların % 80 Kürtçe olması idi. Böylece Kürtçenin ilmi bir lisan olduğu kanıtlanmış oldu. Birçok şovenist Türk siyasetcisi, yahut köşe yazarı Kürtçenin aslında bir dil özelliği taşımadığı, bir lehçe olduğunu iddia etmişlerdir. Bir dil olmadan lehçesi olabilir mi? Bu gibiler her türlü Lingiustik bilgiden mahrum , cehaletlerini gizleyemeyen ırkçı, faşist ruhlu kimselerdir. Kürtleri , Kürtçeyi inkar etmekle onu yok edeceklerini zannettiler.

Kürtçenin de Türkçede olduğu gibi lehçeleri vardır. Fakat Türkiye’de konuşulan lehçe KIRMANCI , birazda ZAZAKİ lehçesidir. Geçen seneki toplantıda Kürtçe konuşanlar % 30 cıvarında imiş.

Toplantı sonunda gelecek seneki toplantının Kürdistanın merkezi ERBİL’de olması , ora tabibler odasının organizasyonu üstlenmesi kararlaştırıldı. En mühüm kararda KÜRT TABİBLER BİRLİĞİNİN kurulması kararı idi. Türkiye, Suriye, Irak, İran ve diasporada yaşayan Kürt hekimlerin bir birlik kurmaları ve tıbbi sahada çalışmalar yapması sevindiricidir.

Bu sevindirici haberlerden sonra birde beni üzen, korkutan bir gelişmeden sizleri haberdar edeyim. Konuşma fırsatı bulduğum, Güneydoğuda (KÜRDİSTANDA) ikamet eden hekim arkadaşlardan duyduğum o ki Universitelerde Cemaatcıların Kürtler aleyhine kadrolaşdıklarıdır. Ümit ederim ki bu abartılmış bir dedikodudur. AK partililerinde bu kadrolaşmaya kerhen destek verdikleri, yeteneksiz meslektaşların ciddi kadroları işgal ettikleri, dolayısıylede ilmi ararştırma çalışmaların yapılamasına sebebiyet verdikleridir.

Netrice itibari ile KÜRTÇE ilmi konuşmaların yapılmış olması ve gelecek sene Erbil de 3. cü Mezepotamya Tıp günlerinin yapılması, en mühimi de KÜRT TABİBLER BİRLİĞİ’nin kurulması kararı alınmasının Kürtleri mutlu kılacak bir haber olduğuna inanıyorum.

Antalya. 20.10.10

Hiç yorum yok: