29 Ekim 2009 Perşembe

SİYASAL SATRANÇ ve BARIŞ SÜRECİ



”…Kandil dağından ve Mahmur kampından gönderilen ’Barış Grubu’ önemli siyasal bir hamleydi. AKP hazırlıksız yakalandı. İki arada kaldı. Yukarı tükürse bıyık, aşağı tükürse sakal.Gelenleri tutuklasa bir sorun, tutuklamazsa sorun. PKK’nın bu ilk siyasal hamlenin sonuçlarını iyi hesaplayamadığı için, AKP siyasal satranç oyununa şimdilik ara verdi…”

Yener Orkunoğlu
y.orkunoglu@googlemail.com

Bazen günlük siyasal konularda yazı yazmak içimden gelmiyor. Bilgisayarın karşısına oturup günlük siyasal konularda yazmak neredeyse bir zulum. Felsefi, sosyoloji ve sosyal ve politik-psikoloji alanlarındaki araştırmalarım sırasında ara sıra Türk basınındaki köşe yazarlarını okumaya çalışıyorum. Ne büyük bir sefalet! Ne büyük düşünsel yoksulluk! Devletçi köşe yazarlarının düşünsel ’düzeyi’ daha doğrusu ’ düzeysizliği’insanı bunaltıyor. Hele Ertuğrul Özkök gibi dönek, omurgasız ve faşizan düşünceye kendini kaptırmış densizler hiç çekilmiyor.

Son hafta Türkiye’nin siyasal gündemini Öcalan’ın ’siyasal hamlesi’ belirledi. Öcalan, tıkanan süreci açmak için bir çağrııda bulundu. Öcalan’ın çağrısı üzerine Kandil dağından ve Mahmur kampından gönderilen ’Barış Grubu’ önemli siyasal bir hamleydi. AKP hazırlıksız yakalandı. İki arada kaldı. Yukarı tükürse bıyık, aşağı tükürse sakal.Gelenleri tutuklasa bir sorun, tutuklamazsa sorun. PKK’nın bu ilk siyasal hamlenin sonuçlarını iyi hesaplayamadığı için, AKP siyasal satranç oyununa şimdilik ara verdi. Başbakan, Avrupa’dan gelecek Barış Elçilerini kabul etmediğini açıkladı. Siyasal satranç başlamış bulunuyor. Bundan sonraki Barış Süreci hem bir satranç oyunu gibi gelişebilir, hem de satrança ara verildiğinde gerilimler yaşanacaktır.

Siyaset yapmak, hem bir bilim, hem de bir sanattır. Bilimdir, çünkü mevcut toplumsal durumun objektif bir analizi gereklidir. Ama siyaset yapmak aynı zamanda bir sanattır. Hem de zor sanattır.

***
Viyetnamlı general Vo Nguyen Giap şöyle diyordu: ‘Halk savaşı genellikle, bizden maddi olarak daha güçlü olan bir düşman üzerinde mutlak siyasi üstünlüğü sağladığımız şartlarda verilir.’

Siyasal üstünlüğü kazanmak kolay değildir. Siyaset yapmak güç sorunudur. Siyasette güç olmak üç şeyi gerektir: 1- Doğru hedef. 2- Doğru ittifaklar. 3- Uygun mücadele yöntemleri.

Ancak bu üçünü aynı anda başarabilenler gerçek siyasal güce ulaşabilirler. Doğru bir politika yürütmeden de siyasal güç olabilirsiniz. Ama güç doğru siyasete dayanmazsa uzun vadede erir gidersiniz.

Siyasette güç olmak ise, doğru hedefler için en geniş ittifak oluşturmayı gerektirir. Politika bir sanattır. Bu sanatın özü, doğru hedef için en geniş ittifaklar kurabilmektir. Politikanın yüzde 99‘u ittifak kurmaya dayanır.

O zaman, ulusal kimlik konusunda yürütülen siyaset bilimi ve sanatının dışında başka faktörler de gerek vardı. Güçlü bir teori ve sağlam bir ideoloji, siyaset yapmanın ön koşuludur. Teori ve ideoloji, siyasete yol gösterir. Ama teori ve ideoloji yetmez, kitle psikolojisini, bir başka deyişle sosyal ve politik psikolojik yöntemlere de ihtiyaç var. Türk halkını Kürt Sorununda duyarlı hale getirmek, siyasal araçlar dışında başka yöntemleri de gerekli kılmaktadır.

Kürt sorununun çözümünü yalnız ’siyasal bir sorun’ olarak düşünmek dar bir bakış açısının ifadesidir. Sorunu bütün yanları ile değerlendirmek gerekir. Bütünlükten kastım, sorunu, toplumsal, ekonomik, siyasal, ideolojik, sosyal ve politik psikoloji açısında da ele alıp incelemek.

Daha önce çok sık belirrtim. Her ilericilik, demokratlık değildir diye. AKP, demokrat olduğu için değil, yaşam dayattığı için ‚Kürt Açılımı’nı başlatmak zorunda kaldı. AKP soruna pragmatizm açısından yaklaşacaktır.

Hiç yorum yok: