19 Ocak 2012 Perşembe

Silahları gömmek


Dr.İsmet Turanlı
dr_ismetturanli@mynet.com

Muhterem MİROĞLU’nun ‘’Silahları gömmek’’ kitabı Kürt sorununa yapıcı çözüm arayan ciddi köşe yazarlarına ilham kaynağı olmuş. Bana kalırsa bu bir Almanların tabiriyle ‘’Frommer Wunsch’’ yani bir SOFU DİLEĞİ. Biz hekimler hastalarımıza deriz ki: ‘’ Sigarayı bırak ta sonra gel tedaviye’’. Bu ültimatomumuz hastayı öfkelendirmekten başka netice vermez. Şimdi PKK ya da CHP nin, MHP nin dediği gibi‘’ Silahı bırak ta gel teslim ol‘’ mizahi çağrısından başka bir şey ifade etmez. 40 bin PKK lı canını bu uğurda vermiş Kürt gencine saygısızlık olmaz mı?
Bir taraftan TSK nın silahlı saldırıları şiddetlendikçe, 35 çocuk ve genci jetlerle bombalayarak katlederken, binlerce KCK’ lıyıhapse atmakta devam ederken PKK ya tıpış tıpış gel teslim ol denmesine karşı elbette ki, hiçte hoşumuza gitmese de, Leyla ZANA ‘’silahımız sigortamız’’ sloganı ile cevap verir.

200 seneden beri 30 kere isyan eden, son olarak ta 30 yıldır istiklal savaşı veren, buna karşılık Kürtleri inkâr eden, asimilasyon politikası güden Türk devletinin aczine dayanan davranışlarını kınamak ve sorumluluklarından ötürü AHİM’e suç duyurusunda bulunmak gerekmez mi?
Suriye nin dahi genel af deklare ettiği, Irak ta otonom bir Kürdistan kurulmakta iken, İran da PKK ile ateşkes anlaşması yapılırken Türkiye nin onların gerisinde kalarak Kürtlerin artık kimliklerine bilinçlendiği bir devre de Kürt halkının İLELEBET dörde bölük yaşamını sürdürmesinin bugünkü dünya da insan haklarına ters düşmesi, Güney doğuda de Facto bölünmüşlüğü kaale almamak Türkiye de ki siyasilerin başlarını kuma soktukları intibaınıyaratmıştır.
Kürt slorunun sadece bir PKK sorunu olmadığı, enternasyonal bir sorun olduğunu bilmeyen kalmadı. Hernekadar TC hükumetleri, siyasileri dirense de çözüm yolunda ki süreç Kürtlerin lehine gelişecek ve her dört devlette de özerklik gerçekleştikten sonra Üniter bir Kürt devleti kurulacaktır. Dünya da ki konjonktür, ABD ve AB de bunu istemektedir. Daha binlerce Kürt genci feda edilecektir,şayet hükumetler realiteyi kavramadıkları müddetçe. Hangi aklı başında insan silahlımücadeleyi ister. Bu silahlı isyanların etiyolijisini nersnel kriterlerle analiz edip çözüm önerileri ortaya konmadıkça, bu kör düğüşü, bu katliam sürüp gidecektir. Anaların gözyaşına üzülmek duygusal bir davranıştır. Fakat on binlerce gencin telef olması asıl ciğerleri dağlamaktadır.

Bu sorunun temelinde ‘’ Ne mutlu Türküm ‘’ amentüsü yatmaktadır. Bunun temelinde LOZAN vardır. Temelinde Türk milliyetçiliği vardır. Türklerin psikolojikman Kürtleri eşit insan kabullenmemeleri vardır. Silahlar onların vahşi bir tezahürüdür.
Daha derinlere inecek olursak silah tüccarlarının ezeli gayretlerini görmek mümkündür. Orta doğuda petrolün mevcudiyeti parasal kazançların sorunda büyük rol oynadığını da görmemezlikten gelmemek gerekir. Arka planda ki silah tüccarlarını ve parasal kazançların mevcudiyetini kimse dile getirmiyor.

O halde ‘’Silahları gömmek’’ yalvarışı bence bir nevi SOFU DİLEĞİ olmaktan ileri gitmez.

Köln.


Hiç yorum yok: