25 Ocak 2009 Pazar

Türkiye’li Aydınlar Filistin Halkına Destek İçin Sınıra Yürüdü.


Murat ALTUNÖZ- SURİYE

Türkiye Edebiyatçılar Derneği, PEN Yazarlar Birliği, Türkiye Barış Meclisi, KESK, TTB, PSAKD üyeleri, Suriye-Filistin sınırındaki köyleri ve mülteci kamplarını ziyaret ederek, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti.

Türkiye Edebiyatçılar Derneği ve PEN Yazarlar Birliği'nin organize ile oluşturulan ve Türkiye Barış Meclisi, KESK, TTB, PSAKD, Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü ve Halkevleri üyelerinin de aralarında bulunduğu heyet ilk önce Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Arap Yazarlar Birliğini ziyaret etti.


Ziyarette konuşan Arap Yazarlar Birliği Başkanı Hüseyin Cuma, İsrail'in Gazze'de acımasızca çocukları öldürdüğünü belirterek, "İsrail ABD desteği ile Gazze'ye saldırdı. Acımadan çocukları, kadınları ve herkesi öldürdü, bir ülkeyi yok etmek istedi. Bu süreçte özellikle dünya sessiz kaldı. Türkiye'de gerçekleşen eylemler ve destekleri gördük çok sevindik, şimdi sizin buraya gelmeniz bizde bir umut ışığı yaktı. Özellikle Arap ülkelerinin sessiz kaldığı bir ortamda, BM ve Mısır projelerini ret ediyoruz" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Türkiye Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan da, İsrail'in Gazze'ye saldırısını soykırım olarak nitelendirdiğini ifade ederek, "Bizler Türkiyeli yazarlar ve demokratik kitle örgütleri olarak, İşgal altında kalan Gazze'nin yalnız kalmadığını belirtmek ve onların yanında olduğumuzu göstermek için geldik" dedi.

Yerle bir edilen Kuneytra Kenti Gezildi.

Suriye’nin başkenti Şam’a 1 saat uzaklıkta bulunan Kuneytra şehri Kudüs'e 40, Şam ve Amman'a 60 kilometre uzaklıkta. Golan Tepeleri, Şey Dağları ve İsrail Sınırı ortasında bulunan Kuneytra şehri kitle tarafından gezildi. Kuneytra Kenti İsrail ordusu tarafından 5 Haziran 1967'de Golan bölgesine ilk girdiğinde, tıpkı 1947'lerde Filistin'de yaptıkları gibi, kasaba ve köylerdeki evleri bombalarla ve tanklarla yerle bir etmiş orada yaşayan halkta kendi topraklarında mülteci duruma düşmüştü. Suriye’nin Han Arnaba köyünden itibaren ikisi Suriye'ye, biri de Birleşmiş Milletler'e (BM) ait üç askeri kontrol noktası bulunuyor ayrıca Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne ait bin 300 asker, Golan Tepeleri çevresindeki köylerde ve İsrail-Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturmuş. BM askerleri Kuneytra Kentinde de bir birliği bulunmakta.

Filistin Kampları Gezildi.

Grup daha sonra Şam merkezinde bulunan ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi denetiminde olan Muheyyem Yerduk Mülteci Kampını ve Cafra Gençlik Merkezi'ni ziyaret etti. Burada konuşan Türkiye Edebiyatçılar Derneği Başkanı Gökhan Cengizhan, Filistin halkının mücadelesini selamladığını ve Türkiyeli yazarlar olarak her zaman onların yanında olduklarını söyledi.
Her konuda bilgi alışverişi yapacaklarını ifade eden Cengizhan önümüzdeki süreçlerde talep olması halinde daha büyük bir kitle ile destek için gelebileceklerini söyledi.

Altunöz; Gezi amacına ulaştı…

Türkiye Edebiyatçılar Derneği Antakya Temsilcisi Murat Altunöz, Suriye’ye yapılan ziyaretin amacına ulaştığını ifade etti.

Altunöz; Gezi ile birlikte Özellikle Filistin halkının yanında olduklarını gösterdiklerini belirterek, "Muheyyem Yerduk Mülteci Kampı ve Cafra Gençlik Merkezi'ndeki Filistinlilerin sıcak ilgisiyle karşılandık. Ortak çalışmalar için sözler verildi. Filsitin’lilerin orada yaşadığı zorluklar ve mülteci yaşam Türkiye’den gelen konuklara anlatıldı. Kampta Türkiye’li Aydınlar ile Filistin’li gençler ortak marşlar söyleyerek bir kez daha İsrail’in saldırılarını protesto etti” şeklinde konuştu.

Altunöz, Geziye katılan herkese Genel merkez adına teşekkür ederek, bundan sonraki süreçlerde Filistin halkının yanında olmaya devam edeceklerini Filistinlilerle karşılık çalışmalara imza atacaklarını söyledi.

Hiç yorum yok: