3 Temmuz 2011 Pazar

KÜRT SORUNUNA SİVİL BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ...


Dr. İsmet Turanlı

dr_ismetturanli@mynet.com


NEDEN BAVERYA MODELİ?


GORDİON düğümünü nihayet İSKENDER gibi dirayetli bir devlet adamı bir kılıç darbesiyle çözmüştü.

ATATÜRK yaşasa idi Avrupadan ithal ettiği medeni, ceza, ve Ticaret kanunları gibi belkide Alman ,yahut İsviçre eyalet sistemini ithal ederdi.Amasya deklarasyonunda ve İzmitteki Gazetecilerle olan müşaveresinde Kürtlere özerklikten dem vurmuştu.

Türkiye de hangi branşta olursa olsun menşei batı olan yöntemler geçerli olmuştur. Türkiyeye has bir sistemin dünyada geçerli olduğunu gördünüz mü? Hamasete gelince bizden iyisi yok. Dünya da 80 inci sıranın üstünde olduğumuz bir mevzu varmı? Bu münasebetle asırlık , oturmuş bir sivil avrupai siyasi sistemi kendimize adepte etmemiz elzem olmuştur. Aksi takdirde bu meclisten sağlam bir çocuk doğmaz. Bir otuz sene daha kaybederiz. Bir 300 milyar dolar daha harcarız. Bir 40 bin gencimizi daha feda ederiz.

Ben hukukçu olsaydım kaybolan gençlerimizin avukatı olarak gelmiş geçmiş idareciler hakkında suç duyurusunda bulunurdum.

Partilerin hepside 80 anayasasından şikayetçi ve yeni bir sivil anayasa yapılması sözü verdi. Ben bu sözün gerçekleşeceğine inanmıyorum. Çünkü daha şimdiden her parti kırmızı çizgilerinden bahsediyor. Hani oynamak istemeyen gelin yerim dar dermiş. Partilerde kırmızı çizgileriyle yerlerini peşinen daralttılar.

Kürt sorununa ve yeni anayasaya çözüm için BAVERYA modeli tavsiye etmemin sebebleri şunlardır:

1. İra ve Eta modellerinde silah vardır. Bu sebeple onları örnek almak hatalıdır.Baverya modelinde silahlar konuşmayacak. Sadece hukuk ve demokrasi prensipleri esas olacak.

2. Medeni bir devletin model alınması elbette MEDENİ CESARET ister.

3. Siyasi özerklik verilmesi Türkiye cumhuriyetinin uniter yapısının bozulmasını önler.

4. Freistaat Bayern yani serbest Baverya devleti gibi Kürtlerin yoğun yaşadıkları bölgeye MEZEPOTAMYA bölgesi denebilir, Kürtler memnun olur. PKK dağdan inip doğum yerleri köylerine dönerler, Af kanununa lüzum kalmaz.. Analar sevinçten göz yaşı döker. Kürtler anadillerinde eğitime kavuşur. Hizmetler Kürt dilinde yapıldığı içinde komunikasyon problemi kalmaz. Vatandaşlar birbirlerini anlamakta güçlük çekmezler. AB nin ön gördüğü yerel idarelerin geliştirilmesi problemi ortadan kalkar. Her mevzu tabii mecrasına kavuşur.

5. Kürt sermayedarları Barzaninin bölgesine gideceğine anayurduna dönüp ekonomik kalkınmağı gerçekleştirirler.

6. GAP ve Petrol , Turizm projeleri nin ivme kazanması mümkün olur. Kürtler kendi ekonomik sorumluluğunu üstlenir.

7. Bir taşla iki kuş vurulmuş olur. Anayasaları Türkiye devleti içinde demokratikleşme modeli olur.

8. Bu özerk bölgede TARIM, Eğitim, ticaret, ulaştırma, Ziraat ve orman,Gıda, Kültür,Turizm,sağlık ve sosyal, çalışma ve emekli sigortası bakanlıkları hizmet verirken, Dış işleri, Adalet, milli savunma, AB ilişkileri, Türkiye Cumhuriyeti yasama, yürütme ve yargı Türkiye devletinin uhdesine kalacağından Almanya , İsviçre, USA, İngiltere gibi asırlık devlet tecrübesinden faydalınılmış olur.

9. Partlerin kırmızı çizgileri baki kalır. Yani uniter devlet, ayni bayrak, başşehrin Ankara olması, demokratik, sosyal,hukuk, devleti anayasada mukim olur.

10. Mezepotamya anayasasındaki hükümlerin ekserisinin bizim anayasadada bulunduğu görüldüğünü tesbit ettim.

Gelelim Baverya anayasasına yani MEZEPOTAMYA bölgesi anayasasına

1946 da Almanyanın Baverya bölgesi parlamentosu SERBEST BAVERYA DEVLETİN de HAKİMİYET MİLLETİNDİR ve bu devlet HUKUK, KÜLTÜREL ve SOSYAL bir devlettir anayasal kanununu onayladı.

Anayasadaki değişimler parlamentonun kabul ettiği bir kanunun referandumla teyiti ile mümkündür.

Bayrağı mavi ve beyaz renkli, milli marşı ise ‘’ Für Bayern’’ 1964 de kabul edilmiştir.

Hiç yorum yok: