26 Haziran 2010 Cumartesi

SOSYALİST HAFİFLEME‏


Tansel Semir /semir.tansel@gmail.com


Kitaplara bakılarak sosyalizm hakkında bilgi edinilebilir. Ancak biz biraz daha derine inelim ve bireyin sosyalizm anlayışını yakından inceleyelim. Peki, neden sosyalizm? Çünkü düşünen bireyin daha doğrusu bilinçli bireyin özelliklerinden biri de sosyalist olabilmesidir. Eğer kişi sosyalist değil ise kişinin düşünme ya da bilinçliliğinde kuşku duymamız gerekir. Kuşkusuz kişi bunu bilmeyebilir. Ancak sonuç değişmez.

İnsanlar daha doğrusu yeni insan türü dediğimiz düşünen bilinçli birey (önceden tanımladığımız) sosyalizme nasıl bakar? Aslında sosyalizm bu insan türü için bir basamaktır. Bilinçlenmenin bilirli aşamasında algı düzeyine bağlı olarak gelişir. Ancak bunun da bir sınırı olmalı.

Sosyalist olmak ne anlama geliyor? İlk önce şunu bilmeliyiz: Biz düşünen bireyi tanımlarken araç değerlerden söz ettik. Özelikle nesnel araçlara büyük yer verdik. Kişi eğer bu araç değerlere bağlı, tutsak ya da bu araçları ele geçirmeye çalışıyorsa bu kişi bilinçsizdir dedik. Çünkü sınırlı bir canlının sınırsız nesneleri istemesi bir bilinçsizlik örneğidir. Ayrıca bu nesneler kişinin değil doğanındır ve doğanın olan her nesne insanın amacı olmaz. İşte sosyalist insan burada devreye giriyor. Çünkü sosyalist insan kendini topluma adamıştır. Çünkü insanlar tek başlarına mutlu olmazlar, insanlar toplum içinde mutlu olabilirler. Gerçek mutluluk toplumsal mutluluktur. Toplum dışında mutluluk yoktur.

Evet, mutlu olmak bireycilikle ilgili değil toplumsallıkla ilgilidir. Bu yüzden düşünen bilinçli birey bu araç ve nesneleri bırakıp kendini topluma adar. Hem kendini topluma adamışlık hem de araç değerler yani mal, mülk, para, eğlence, kadın/erkek peşinde koşmak tutarlı bir davranış değildir. Eğer siz düşünen, bilinçli bireyseniz otak üretimi ortak paylaşımı benimsemiş insansınızdır. Ya hiç mülk ya da araç değer edinmeyeceksiniz ya da elinizdekileri bırakıp toplumsal üretim ve paylaşım içerisine girmelisiniz. Bir örnekle açıklayalım.

İki ülke olsun. Biri sosyalist öteki ise kapitalist bir ülke… Eğer siz düşünen, bilinçli bir bireyseniz kapitalist ülkede durmanızın olanağı yoktur. Eğer siz orada önceden mal mülk araç gereç edinmişseniz ya bunları orada bırakıp sosyalist ülkeye gelip ortak üretim ve paylaşım içerisine gireceksiniz ya da bu mal mülk araç gereçleri getirip sosyalist ülkede kendi gibilerinizle paylaşacaksınız. Yoksa mal mülk araç gereçleri hem bırakmamakta ısrar edip hem de sosyalist ülkede yaşamak istiyorum derseniz bunu kimse yemez. Ya siz kendi kendinizi kandırarak bilinçli veya düşünen birey olarak gözükmek istiyorsunuz çevrenize ya da daha önceden elde edemediğiniz ya da artık o kapitalist hayalinize (mal mülk tanrılaşmak vb.) ulaşamayacağınızı anladığınız için kapitalizme kızgınlığınızı karşı tarafa geçerek hafifletmeye çalışıyorsunuzdur. Çünkü düşünen birey kesinlikle araç değerlerin tutsağı olmaz. Başkaları acı çekerken düşünen bilinçli birey eğlenerek mutlu! olamaz. Çünkü düşünen bireyin amacı araç değerlerle yaşamak değil mutlu olmuş insanlarla yani toplumla yaşamaktır.

Sosyalizm; kapitalist yaşamda araç değerleri elde edemeyenlerin ya da bu araç değerleri yaşamı boyunca elde edemeyeceğini anlamış bireyci insanların kapitalizme olan kızgınlığını hafifletme aracı değildir. Sosyalizm; düşünen bireyin kendine yük gördüğü her türlü araç mal, mülk, vb olgulardan uzaklaşması ve ortak üretim ve paylaşım içerisindeki yaşamasıdır. Çünkü düşünen bilinçli birey kendini bilimle, bilinçle, bilgiyle daha hafif hisseder. Ayrıca mutlu bir toplumda yaşamanın hafifliği de başkadır.
--
http://tanselsemir.blogspot.com/

Hiç yorum yok: