1 Ocak 2010 Cuma

HEDİYEMİZ KİTAP OLSUN...

M. ŞEHMUS GÜZEL

Yeni yıla çeyrek kaldı. 2010 hızla yaklaşıyor. Ülkemizde parti kapatma hastalığı da sürüyor. Çaresi bulunacak mutlaka. Kimbilir çaresi belki kitaplardadır. O zaman gelin 2010 için nene ve dedelerimiz, ana ve babalarımız en başta, yakınlarımıza, çocuklarımıza, torunlarımıza, sevgililerimize, eşimize, dostumuza, arkadaşlarımıza, « içeridekilere » evet bilhassa onlara kitap(lar) hediye edelim. Evet kitap hediye edilebilir. Ah, bunu alışkanlık haline getirebilsek ne kadar iyi olur. Dünya kadar kitap yayınlanıyor. Son birkaç yıl içinde yayınlananlardan bir demet seçtim. Size sunuyorum. Siz de bunlardan birini veya birkaçını alıp hediye edebilirsiniz. En iyi ve en kalıcı hediye kitaptır diye bir slogan atsam bana katılır mısınız ? Katılırız seslerini duyuyorum ve seviniyorum. Çoşkuyla haydi hep beraber yola çıkıyoruz. Kolay gele :

Nâzım Hikmet’ten Kan Konuşmaz ve diğer romanları...

Abidin Dino’nun yapıtları, örneğin Turgut Çeviker’in yıllarını vererek büyük özveriyle derlediği Kültür, Sanat ve Politika Üstüne Yazılar başlıklı olanı. Böylece Abidin’in yazarlık serüvenini ilk anlarından sonuna kadar izlemek mümkün olacak. Yazım süreçi hakkında bilgi sahibi olmak, dünya ve ülke siyaseti, kültürü, sanatının gelişimini, Abidin’in bu konulardaki önerilerini öğrenmek te. Bunların kimi bugün veya yarın ama mutlaka işimize yarayacak nitelikler bile taşıyor.

Yaşar Kemal ustanın bütün yapıtları. Tereciye tere satılmaz, siz onu benden iyi tanıyorsunuzdur veya enaz benim kadar. O zaman İnce Memed’le başlayalım ve onunla birlikte atımızı dört nala kaldıralım : Savulun kitapsızlar savulun bre !

Feyza Hepçilingirler’in Türkçe Günlükleri dizisi yapıtları, İşte Gidiyorum isimli « Göç Öyküleri »... Çok iyi hazırlanmış ve düzenli olarak güncellenen sitesine göz atılmalı: www. feyzahepcilingirler.com

Süleyman Okay’ın kitapları, örneğin Hişşt ! isimli olanı, veya Nerede Benim Oruğum... başlıklı ve « Entekeçe ağzıyla » yazılı bir içim su yapıtı.

Nazım Alpman’dan Beykoz Sözlü Tarihi Yüzyıllık Beykoz Hikayeleri sayesinde İstanbul’un yanı başında ama öteden beri tam bağımsız ve gerçekten demokratik şirin ilçenin geçmişini ve geçmiş yıllarda üç büyüklerin iflahını kesen Beykoz futbol takımının maceralarını ve efendi futbolcularını dinlemek için bulunmaz fırsat. Orhan Veli’den ve diğerlerinden haber bile alabilirsiniz. Beykoz bu, bilinmez sırlara sahip tarih.

Yusuf Hayaloğlu’nun şarkı sözlerini ve şiirlerini de anmak isterim. Gidenlerin anılarını çığlıklarımızda taşımak için.

Ali F. Bilir’in şiirlerini okumak ister misiniz ? İşte tadımlık : « Ateş yakardık dağlarda/kentlerin yüreğinde/söndü çoban ateşleri/külleri savuruyor rüzgâr/şimdi,/öperek koydum sevgimi/ıssız bir dağ kovuğuna ». Hemen Göç Türküleri isimli şiirler kitabını öneririm. Elbette sitesine bakmanızı da : www.alifbilir.com

Müslüm Üzülmez’den On Bin Yıllık Tarihin Tanığı Hilar. Hilar’ı, Çayönü’nü, Ergani ve İnsanlık tarihini alıp o günlerden bugünlere armağan etmek için. www.uzulmez.info sitesinde birçok bilgi, makale ve anı bulmak isterseniz davetlimsiniz.

Nihat Ziyalan’dan Tomurçuk Sevda kitabında topladığı şiirleri okumak onun ve Yılmaz Güney’in ve Adana’nın ve Taş Köprü’nn tarihini ve coğrafyasını toplamaktır. « Her tomurcuk seni sordu/açarken ». « Gurbet diye yola düşüp/Sabır ipliğiyle ördüğüm/Bu sesler mi/Çarpa çarpa yankıya dönüşen ? »

« Durmadan kendini yakan ateşin oğluyum » diyen şair Bayram Balcı’dan Canıma Değmez Hayat ile Livar isimli şiir kitaplarını « içmeli » : « suyum ıslandı. ateşkes ilan ettim aşka/rüzgâr tadında ekmekparasıyım/kapandı kafes. kuş uçtu. nihaventim».

Livar ismini taşıyan bir şiirler kitabı daha var: Şiirlerini ve yazılarını çok sevdiğim Zafer Yalçınpınar’dan. Şaire şiiri sorulmaz elbette. Hele iyi şairlere asla. http: //zaferyal. kuzeylidzi.com sitesinden titre-ile-tişime girmeli ve okumalı.

Adil Okay’in şiir, deneme, anı türü kitapları, örneğin ikinci baskısı okuyucuya kısa süre önce sunulan Filistin Günlüğü isimli çalışması. Adil’in çok iyi şiirleri de var elbettte. Ve bunların tümünü www.adilokay.com sitesinde bulmak mümkün. Davetlimsiniz, buyurun siz de çok seveceksiniz, eminim.

Şimdi bunların yanında bir de ud sesi ve « Diyarbekir dansımız budur » olmalı. Udi Yervant Bostancı bize taa oralardan, derinlerden, kendi tarihinden ve hepimizin ortak hafızamıza mal olmuş kavimler kapısı bir ülkenin toplumsal tarihinden seslenmeli. Sesi ve müziği ile. O zaman gelin hep beraber sitesini ziyaret edelim : http://udiyervant.com

Sıkı ve hakiki polisiye roman okumak isteyenlere Çinli yazar Qui Xiaolong’un yapıtlarını tavsiye ederim. Türkçeye henüz çevrilemeyen bu yapıtların Amerikancalarını veya Fransızcalarını okumak gerekecek. Böylece, içeriden tutulan bir ayna sayesinde Çin Halk Cumhuriyeti’ne ilişkin birçok tarihi, toplumbilimsel ve siyasi bilgi edinmek mümkün olacak. Epey renkli, parfümü, tuzu biberi yüksek Çin yemek reçetelerini öğrenmek de cabası.

Burada kısaca tanıtmak istediğim yaratıcılar ve yapıtları hakkında yazdıklarımı adreslerini verdiğim siteler yanında www.insanokur.org, www.edebiyatodasi.com ve www.gunlukgazetesi.com adreslerinde Yazın ve Gerçemek dergilerinde bulabilirsiniz. Maksat kardeşlerim « Bu memlekette kitap okunuyor » diyebilmek. Fransa’da ekonomik krizin teğet geçtiği, evet evet teğet geçtiği tek işkolu kitap yayın ve dağıtımı oldu. Darısı başımıza. Kitaplı yeni yılınızı en içten sağlık, barış (gelecek mutlaka, bütün « bulanık »lara ve « dolap »lara rağmen), mutluluk ve huzur dileklerimle kutluyorum.

Nâzım’la başladık onunla noktalayalım :

"Yine görüşürüz dostlarım benim,
yine görüşürüz
Beraber güneşe güler,
beraber dövüşürüz."

--------------------
Makaleyi ileten:

Adil Okay:
http://www.adilokay.com/

Hiç yorum yok: