1 Eylül 2010 Çarşamba

KÜRTLER NEDEN DAĞA ÇIKIYORLAR?‏


Hasan Şahingöz(*)

Kürtlerin dağa çıkışlarını işsizlikle, yoksullukla açıklama çabası yeni değildir. Buna inananların içinde Güngör Uras gibi ekonomistler de var. Şimdi ise Kılıçdaroğlu bu görüşü(!) iyiden iyiye diline dolamış durumda.

Kürtlerin dağa çıkışlarını işsizlikle, yoksullukla açıklama çabası yeni değildir. Buna inananların içinde Güngör Uras gibi ekonomistler de vardır. Şimdi ise CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bu görüşü(!) iyiden iyiye diline dolamış durumda: “İşsizlik sorunu çözülecek. Kürtlerin dağa çıkışları engellenecek!”

Bu görüşe(!) saflığı, bilgisizliği/cahilliği nedeniyle inananları bir kenara bırakıp, işin özüne gelelim. İşin özünde bu görüş(!) bilinçsizlikten, cahillikten kaynaklanan bir görüş değildir. Kürtlerin silahlanıp dağa çıkışlarını işsizlikle, yoksullukla açıklamaya çalışma, Kürtlerin varlığını inkar eden, sorunlarını ve taleplerini görmezden gelen (görülmesini de istemeyen) bilinçli bir politikanın ürünüdür.

Zira, eğer Kürtler varlıkları inkar edildiği, ulusal kimlikleri, kültürleri, dilleri ile yaşamalarına, kaderlerinin kendileri tarafından tayin edilmesine izin verilmediği için değil de, işsizlikleri, yoksullukları nedeniyle dağa çıkıyorlar ise, o zaman;

Kürtçeyi ve Kürt alfabesini özgürlüğe kavuşturmaya;

Ana dillerinde eğitim haklarını tanımaya;

Çocuklarına ve yerleşim birimlerine Kürtçe isimler koymalarının yasaklanmasının, diğer tüm yasaklar gibi bir insanlık suçu olduğunu kabul etmeye;

Tüm halklar gibi Kürt halkının da kendi kaderini kendisinin tayin etme hakkını onaylamaya vb.’ne de gerek kalmaz(!) Değil mi?

Kısacası, “inkar ve imhaya devam!” demenin bir başka biçimidir, Kürtlerin silahlanıp dağa çıkışlarını işsizlikle, yoksullukla açıklamaya kalkışmak.

Amaç, Kürtlerin silahlanıp dağa çıkmak zorunda kalmalarının nedenlerini ortadan kaldırmak değil de gerçekleri gizleyip çarpıtarak, kitlelerin bilgilenmesini, bilinçlenmesini engelleyerek, Kürtlere yönelik inkar ve imhayı devam ettirmek olduğundandır ki, bu görüşü(!) dillerine dolayanların;

1- İşsizliği ve yoksulluğu ortadan kaldırmaya yönelik gerçekçi, ciddi ve samimi hiçbir çözüm önerileri yoktur.

2- Ve elbette ki Ege’de, Marmara’da, Karadeniz’de, Akdeniz’de ve İç Anadolu’da işsiz, yoksul milyonlarca insanın ya da AB ülkelerindeki, Amerika’daki işsiz, aç, yoksul on milyonların neden silahlanıp dağa çıkmadıkları sorusuna bir cevapları da...

Ki Türkiye’deki işsizliğin, açlığın, yoksulluğun temel sebeplerinden birisi de bizzat Kürtlere yönelik sürdürülen inkar ve imha politikaları için yapılan askeri ve siyasi harcamalardır. Bu nedenle, sadece Kürtlerin dağdan inmesi için değil, bu ülkedeki işsizliğin, açlığın, yoksulluğun azalmasının yolu da inkar ve imha politikalarından vazgeçilmesinden geçmektedir.

Bu ülkede işsizlik, açlık, yoksulluk var ise, bunun nedenleri;

- Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve askeri açıdan bağımsız olmaması; ekonomik, siyasi ve askeri bağımlılığının sanayileşmesini, tarımsal üretimini geliştirmesini engellemesidir;

- Bütçesinin dörtte birinin her yıl borç faizlerine gitmesidir;

- Kendi bankalarının, şirketlerinin kasalarını soyanların faturayı halka ödetmesidir;

- Silah alımlarıdır;

- Vergi sistemindeki adaletsizliktir;

- Bütçe açıklarını kapatmak üzere Merkez Bankası’na bol bol para bastırılmasıdır...

Türkiye’yi bu hale düşürenler, Kürdü, Türkü, Ermenisi, Lazı… ile halklarımızı işsizliğe, açlığa, yoksulluğa mahkum edenler de zaten inkar ve imha politikalarının mimarları, uygulayıcıları ve savunucuları ile aynı kişiler, aynı kurumlardır.

Bu nedenle de, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hayatını kaybeden her Kürt genci ve her askerden onlar, inkar ve imha politikalarında ısrar edenler sorumlu olacaktır.

---------------------

(*)Hasan Şahingöz
1Nolu F Tipi Cezaevi Tc 55 Tekirdağ
NEWROZ HAFTALIK SİYASİ YORUM GAZETESİ

Hiç yorum yok: