17 Aralık 2008 Çarşamba

Kürtçe Serbest ama Kullanmak Yasak



Abdulkadir Ulumaskan
ulumaskan@hotmail.de

Seçimler yaklaştιkça sihirbaz torbasιndaki hokus - pokus misali, devletin bohçasιndan habire renga renk Kürt paketlerinin çιkmaya başlamasι hayra alamet değildir.

Kürtçe kanal, Kürt Ensitüleri, Kürt dili ve edebiyatι bölümleri ve Kürt destanlarιndan övgüyle bahsetmeler ile cömertçe ekonomik ve sosyal paketler havada uşuşuyor.
Her kes bol keseden Kürtlere birşeyler dağιtmanιn telaşιnda.

Evet oyun yine aynı oyun, ama seyirciler değişti ve Kürtler artιk eski Kürtler değildir.
Ne kömür ne makarna, ne din ve ne de sahte çözüm sözleri ile Kürtleri kandιrma döneminin geçtiğini anlayan tek sesli şöven devlet korosu... şimdi de Kürtleri kültürel vaadlerle kandιrmanιn peşindedir. Bu kültürel haklarι tanιmak yerine, bu haklarι kullanma ve suistimal etmedir.

Aslιnda düzenin bu yaklaşιmι her ne kadar sahtece de olsa yine de kendi içinde Kürtlerin lehine bir itirafι bağrιnda taşιmιyor da değildir. En azιndan bununla birlikte devlet artιk kürtlerin makarna falan peşinde değil de ulusal ve kültürel haklarι peşinde olduğunu itiraf etmiş oluyor. Yoksa kürtlere kültürel vadler yerine sadece ekonomik yatιrιmlarιn sözü verilecekti.

Şimdi çok saf ya da çok artniyetli olan bazι kişiler diyebilir ki : „ Yahu bu Kürtler de bir şey beğenmiyor, Kürtçe yasak dediler devlet serbest bιraktι ve hem de 24 saat Kürtçe yayin yapacak kanal açιliyor, bir de üstüne üstelik şimdi bir de Üniversitelerde Kürdoloji bölümleri kurulacakmιş, bunlar daha ne istiyor.“ falan denilebilir. Ancak işin gerçek yüzü böyle değildir. Amaç Kürt dili ve kültürü ünündeki engelleri kaldιrmak değil, bunun yerine bu gibi bir - iki düzenlemeyle Kürt kültürel haklarιnιn engelenmesidir. Bu düzenlemeler yasal olarak yapιlsa da ardιndan yeni düzenleme, yasa veya pratik uygulamalarla bunlar engelenecek ve seçimin ardιndan bunlarda her zamanki gibi unutulup gidecektir. Yani belki Kürtçe serbest olacak ama kullanιlmasι yasaklanacaktιr. Çünkü biz bu oyunu daha önce de görmüştük. Kürtçe Kurslar yasal olarak serbest bιrakιlmιş ama kurs binasιnιn kapιsι 5 santim dar diye yasaklanmιştι.

Burada esas önemli olan sorun devletin gerçekten dürüst olup olmamasιdιr. Ancak dürüst olmadιğι konusunda benim ve bir çok insan ve kendilerinin bile en ufak bir kuşkusu yoktur. Bu bizim devlete karşι önyargιlι olmamιzdan ziyade, devletin kendisinin artniyetli ve dürüst olmamasιndandιr.

16.12.2008

Hiç yorum yok: