3 Temmuz 2011 Pazar

BAVERYA MODELİ...



Dr.İsmet Turanlıdr_ismetturanli@mynet.com




Taraf olanlar Kürt sorununu çözmeğe katkı sağlayamazlar


Kürt sorununu çözmeğe söz sahipleri taraf oldukları cepheden öneriler yapmaktadırlar. Bu şahısların kültürel alt yapıları çözüme uygun önerilerİ yapmaĞA MÜSAADE ETMEZ.

MHP li Bahçelinin Diyarbakırda ‘’Ne Mutlu Türküm diyene’’ demesinden sonra ondan çözüm önerisi bekleyebilirmisiniz?

Hernakadar Kürt sorununu çözmek için bir çok açılımları yaptığını söyledikten sonra ‘’Kürt sorunu yok’’ diyen başbakandan ben tarafların kabulu makbul öneriler yapmasını beklemiyorum.

Kürt sorunu hakkında 89 da ilk raporu biz hazırladık diyen CHP lilerin, Kılıçdaroğlunun AB özerklik teklifine olumlu bakan ifadeleri karşısında Baykal gibi statükocu, ulusalcı mensuplarının özerklik ifadelerinin CHP ye seçimi kaybettirdiğini söylemeleri karşısında, hatta Tanrıkulun çözüme yakın önerileride parti içinde taraftar bulmadığına göre onlardan ciddi çözüm teklifleri beklemek mümkün değil.

BDP lilerin Öcalanı serbest bıraktırma gibi girişimleri ciddiye alınırsa çözüme müsbet bir katkı sağlamayacakları aşikardır.

Bu söz sahiplerinin kültürel alt yapıları kifayetsiz. Modern insan hakları savunucularının kültürel alt yapılarında müzik vardır, poesi vardır, roman, hikaye vardır, ekoloji vardır, inanç hürriyeti vardır. Bütün bu söylediklerimin söz sahibi liderlerde olduğunu görüyormusunuz?. Ben bu liderlerin ne müziğe, ne resime, ne poesiye, ne romana, hikayeye, ekolojiye affiniteleri olduğu kanaatında değilim.

Bahçeli ömründe Betthoven’in keman konçertosunu dinlemişmidir?. Erdoğan heykellerdeki estetikden bihaber, putperestlik gördüğü inancında değilmi?. Kılıçdaroğlu, yahut Baykal ne derecede Yeşillerin çabalarını kavramışlardır?. Siz Ahmet Türk’ün, yahut Öcalan’ın Matisse’in ismini duymuşlarmıdır?. Bu tepedeki dört liderin Almanya devletinin siyasi yapısından haberleri varmıdır?

Kalkıpta Eta’yı, İra’yı model alacağınıza , yani silahlı örgütlerin faaliyetlerini örnek alarak çözüm imkanları düşünmek büyük bir hatadır.

Çözüm modeli Almanyanın, İsviçre’nin federal yapısı olmalıdır.

BAVERYA MODELİ


‘’Frei staat Bayern ‘’ in statüsü nasıldır biliyormusunuz?. Baverya serbest devletinin coğrafi hudutları vardır, bayrağı vardır, parlamentosu, partileri , başbakanları, bankaları v.s. vardır. Halbuki ana dilleri Almanca ( Baverya şiveli). Tarihi geçmişleri ayni, kültürel yapıları ayni, fakat Almanya bölünmiş bir devlet değildir. Türkiye devleti gibi Almanya devleti vardır. Benim şahsen çifte vatandaşlığım var. Almanya vatandaşıyım fakat kimse bana Almansın demiyor. Benim eşimin çifte vatandaşlığı var fakat ona kimse Türksün demiyor. Kendisini Türkiye vatandaşlığına rağmen ALMAN hissediyor. Kültürel yapısı Almandır. Bu münasebetle Türkiyedeki bütün vatandaşlara ‘’ Ne Mutlu Türküm’’ dedirtemezsiniz. Ayni siyasal yapı İngiltere de var. Bir İskoçyalıya sen İngilizsin diyemezsiniz. Onların kendi Coğrafi sınırları var, Parlamentoları var, bayrakları var, Skoç dur konuştukları lisan.

İsviçre de ki yapıya bakalım. Her kantonun kendi coğrafyası, lisanı ( Fransızca, Almanca, İtalyanca, Romence), meclisi , değişik kültürel alt yapısı var. Ama İsviçre nin kuruluş tarihi Osmanlının kuruluş tarihi itibariye aynidir. 1299 da kurulmuştur. İsviçre bizden daha medeni, daha müreffeh, daha demokrat, daha zengin, dünyanın en itinbarlı bir devleti değil mi? Bölünüyorlar mı?

Demek istiyorum ki bölünmeye ihtiyaç hissetmeden federal bir yapı içinde örnek bir devlet modeli mümkündür. Son yapılan anketler ( % 80)Kürtlerin ayrılmak niyetleri olmadığını gösteriyor.

Türkiyenin doğusunu, Güneydoğusunu içine alan KÜRDİSTAN’a BAVERYA modeli uygulanamaz mı? Mesele bukadar basit iken, söz sahibi kültürel yapıları kifayetsiz liderlerin , şovenist , kördöğüşü eğitiminden geçmişlerin dış dünyayı algılamaları mümkün değil.

YANLIŞ ÖNYARGILAR

1. KÜRTÇE EĞİTİM: Eğitim Kürtçe olunca bu gençler Türkiye de iş bulma, çalışma imkanları olabilir mi? Coğrafi bir özerklik olunca Kürdistanda Kürtçe bilenlerin çalışma şansları daha yüksektir. Şimdi BDP Kürtçe bilmeyenlerin muhtar olamayacaklarını ilan etmiştir. Çok doğru.

Birgün Kahta hastanesindeki doktorlara Kürtçe öğrenmelerini , hastalalarla daha kolay komunikasyon kuracaklarını söylediğimde bazı Türk doktorlarının kibirlerinin rahatsız olduğunu müşahede ettim. Dedim ki: Ben İngiltere de hastalarla anlaşabilmek için İngilizce , Almanya da hastalarımı anlayabilmek için Almanca, İsveç de İsveççe, Fransa da Fransizca öğrendim. Kürtlerin eşit muamele isteğindede bu vardır. Türk memurlarını sürgün yeri diye Kürdistana gönderilmede ortadan kalkar. Türkçe bu bölgede seçimeli dil olarak öğretilmeli.

LOZAN da müracaat ettiğim meslektaşın Fransizcadan başka bir lisan bilmediğini gördüm. Halbuki İsviçre de Almanca, Fransizca, İtalyanca okullarda öğretilir. Demekki Kürtçe bilen gençlerin çalışma imkanı bulamayacakları yanlış önyargıdır.

2. KÜRTLER AÇ KALIRLAR : Kürdistan federal devletin bir parçası olursa ora halkı aç kalır. Buda yanlış bir önyargıdır.
a) Türkiye de PETROL sadece Kürdistanda ( Batman ve Adıyamanda ) vardır.
b) GAP biterse Hollandadan daha büyük ZİRAİ alan kazanılmış olacak. Çukurovadan daha büyük.
c) Nemrut, Mardin. Van TURİST akınına uğrayacak, özerk bölge lüzumlu yatırımları yaparsa.
d) Antep, Malatya, Maraş kalkınmış SANAYİ bölgeleri olmuştur. Bu bölgede yaşayanların 2/3 isi Kürt kökenlidir.
e) Her vilayette UNİVERSİTE var.
f) Kürdistandaki bütün SİYASİ ADAYLAR , hangi partiden olursa olsun KÜRT kökenlidir. Baverya da Alman CDU partisinin kardeş CSU partisi vardır. Yani Kürdistanda da AK partisinin kardeş Kürdistan AK partisi olabilir. Hatta CHP side. Elbette ırkçı MHP partisinin olamaz.
g) BARZANİ’nin Kürdistanı Türk firmaları tarafından yapılan yatırımlarla şantiye sahası haline geldiğine göre Türkiye Kürdistanı oradan daha önce kalkınamaz mı? KÜRT SERMAYEDERLERİ doğum yerlerine yatırımda yarışa çıkacaklardır.

AKLI SELİM sahipleri ister KÜRT , ister TÜRK kökenli olsunlar bu çok basit modeli savunmaya sahip çıkmalıdırlar. Dört partininde yaraya merhem olamadıklarını idrak etmeleri ve benim teklifime sahip çıkmaları akan kanın durmasını mümkün kılacaktır. PKK lılara katiller diyeceğinize bu modeli tatbik ettğinizde dağdan inip doğdukları yerlere döneceklerinden hiç şüphem yoktur. Çünkü onlarda doğum yerleri KÜRDİSTAN’a kavuşacaklar. Anaların sevinç gözyaşları akacaktır. Yurt dışına kaçmış KÜRT intelijansıda Kürdistana dönecektir. Kürtlerde bir HOMOGENİZASYONU gerçekleşecektir.

Benden söylemesi. Şimdi olmasa bile seneler sonrası da olsa bu dediğim gerçekleşecektir. Eksik olan kültürel alt yapıdır. Liderlere tavsiyem TÜRKÜ söylemeği, Halay çekmeyi. ROMAN okumayı, Ahmedi haniyi okumaları, İbonun, Şıvan’ın korkmadan anadillerinde söyledikleri Türküleri dinlemeleridir.

 ANTALYA. 17.06.11

Hiç yorum yok: