19 Şubat 2011 Cumartesi

ERGENOKONCU PAŞALARIN EŞLERİ ANIT KABİR YOLUNDA



Dr.İsmet Turanlı
dr_ismetturanli@mynet.com


2010 da Anıtkabir ziyaretci sayısında azalma olduğunu gazeteler yazdılar. Acaba ATATÜRK’e , daha doğrusu KEMALİST dogmaya iman azaldı mı?

Erkenekoncu paşaların eşleri yeni bir platform kurmuşlar ve topluca Anıtkabri ziyaret edeceklermiş. Eşlerinin 12.Eylülde , 28 şubatta işledikleri günahlar AMNESİE’ye uğramış olsa gerek.

Bu anıtkabir ziyaretleri bana 2500 sene önceki, eski yunanda yaşananları hatırlattı. HELLEN’lerin ilk çağında bir ölüler tapımı ( kultus, kült )olduğunu yapılan kazılar gösteriyor. Bilhassa büyük kabile başları ölümlerinden sonra tanrı gibi saygı görüyorlardı. Tanrı-atalarının kahramanlıklarını, akıllara hayret veren başarılarını anlatan hikayelerden epos’larda okuyup öğrendiğimiz kahraman masalları doğmuştur. İlias ile Odysseia Yunanlıların mukaddes kitapları oldu. BU Yunanlıların ve onlardan sonra Romalıların eski çağın sonuna kadar bağlı kaldıkları imandır. Şiir ona şekil vermişti. Heykelcilik keza. Gençliğin yetişmesinin , böylece de devletin oluşunun temeli kuruldu. Binlerce yıl geçtiği halde hala bizim fikir ve sanat alemimizi dolduran TANRI MAHLUKLARIN kimler olacağını biraz Antropolojiye merak duyanlarca kolayca deşifre edilir.

Anadolu da yatırlara yapılan ziyaretlerin temelinde Yunan Mythos’unun devam ettiğini düşünebiliriz.

Diğer taraftan endişeli elitlerin Jakoben zihniyetle halkı eğitmek için aksiyona geçecekleri bugünkü gazete haberlerinde var. Maksatları AK partiyi alaşşağı etmekmiş.

Merak ediyorum halka ne diyecekler. Hala Laiklik elden gidiyor mu? Kemalizm tahrip mi edilmekte? Yoksa sağlık hizmetlerini eski hale mi döndürmek, okullarda kitapları çocuklara ödettirmek, duble yolları teke mi indirmek istediklerini söyleyecekler. AK parti ideolojik bir sistemden ziyade pragmatik bir demokrasi atılımı yapmaktadır. Aleviler ve Kürtler mevzuunda hala tereddütlü davranmakta, basına endirek yollarla baskıyı matlup saymakta, Erdoğan tek adam olma yolunda gayretlerini esirgememektedir. Partiler seçim arifesinde demokratik yönde rekabete giripte özgürlükler babında Türkiyenin önünü açabilirlerse muasır medeniyete ulaşmak kolaylaşır.

İstiklal marşında medeniyetin bir canavar olduğu , gençliğin damarlarında asil kan olduğu safsatasını terennüm etmeğe devam ederlerse değişimin zor olacağı kanaatındeyim. Ne türden olursa olsun vesayetlerden kurtulmadıkça yaşam kalitesi itibariyle sklanın en altında kalmağa mahkumuz.

Anıtkabire gidenler birer çaput parçasıda götürüp ,orada bir ağaca bağlasalar belki faydası dokunabilir. Atatürk yatır ziyaretlerini yasaklamıştı. Yunan Mythos’undan evvela kendilerini elit zannedenlerin kurtulması gerekmektedir.
Köln. 19.02.11

Hiç yorum yok: