15 Şubat 2010 Pazartesi

Komploculara lanet yağıyor!


KCK Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat Uluslararası Komplosu’nun 11. yılında Kürt halkı Türkiye, Kürdistan ve Avrupanın birçok merkezinde gerçekleştirdiği eylemlerle komploculara lanet yağdırdı.

Kürdistanlılar, başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın değişik ülkelerinden Fransa’nın Strasburg kentine akın etti. Sabah saatlerinden itibaren tren istasyonu önünde toplanmaya başlayan Kürdistanlılar, KCK Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun 11. yılında “Bê Serok Jiyan Nabe- Başkan Apo’suz Yaşam Asla” dedi. Dondurucu soğuk ve kar yağışına rağmen heyecan ve öfkeleri, attıkları sloganlara yansıyan Kürdistanlılar saat 10.30’dan itibaren tren istasyonu önünden yürüyüşe geçti. Ulusal kıyafetli kadınlar ve gençlerin çoğunlukta olduğu yürüyüşte Kürdistanlıların ellerindeki binlerce Öcalan posteri ile PKK, KCK, HPG ve PYD bayrakları adeta bir renk cümbüşü yaratmıştı. Aşırı soğuğa rağmen posterleri ellerinin donması pahasına yukarıda tutan Kürdistanlılar yaklaşık bir buçuk saatlik uzun yürüyüş boyunca Kürtçe olarak “Uluslararası Komployu Lanetliyoruz”, “Başkan Aposuz Yaşam Asla”, İrademize Kelepçe Vuramazsınız” gibi sloganlarla tepkilerini dile getirdi.
Yürüyüş kolunun önündeki Öcalan’ın dev posterinin dikkat çektiği yürüyüşe Fransa Barış Hareketi Temsilciliği, Kürt Halkının Dostları Derneği ile bir çok devrimci Türk sol örgütü de destek verdi. Yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşün ardından miting alanı olan Rue des Vanneaux Meydanı’na giren coşkulu kalabalığı, alanda bulunanlar alkış ve sloganlarla karşıladı.

‘İrademizi kıramayacaksınız’

Saat 12.00’de Kürdistan ve dünya devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde ilk sözü, etkinliğin organizesini yürüten Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEY-KA) Başkanı Mehmet Ülker aldı.
“İmralı’daki büyük iradeye selam olsun” diyerek konuşmasına başlayan Ülker, Kürtçe olarak yaptığı konuşmasında “Dünya devletleri Önderliğimiz şahsında bütün Kürtlerin iradesini kırma, onları işlevsiz kılma amaçlı bir komplo düzenledi. Ama buna Önder Apo, Özgürlük savaşçıları ve Kürt halkı gereken cevabı vermiş ve bu komployu boşa çıkarmıştır” dedi. “Bugün buradan tüm dünyaya sesleniyoruz, bizim irademizi kıramayacaksınız” diyen Ülker, devamla şunları söyledi: “Kürt halkı barışa hazırdır. Hazır olmayan ve savaşta ısrar eden AKP ve Türk devletidir. Buradan bütün Kürt kurum ve partilerine sesleniyoruz, ‘açılım’ adı altında yürütülen tasfiye planlarına alet olmayın. Önder Apo özgür olana kadar barış olmaz.”

‘Yürekler Önder Apo ile buluşmuştur’

Koma Berxwedan müzik grubunun direniş türkülerini seslendiği mitingde ikinci olarak KONGRA GEL Başkanı Remzi Kartal bir konuşma yaptı.

Miting alanındaki kitlenin hep bir ağızdan “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Bijî PKK” sloganları altında, halkı selamlayarak konuşmasına başlayan Remzi Kartal, “11 yıldan bu yana Öcalan’ın düşmanın elinde bir hücrede esir olduğunu, Kürt halkının da bundan dolayı hücrede olduğunu ve yüreğinin yaralı olduğunu”söyledi.
“Bütün bu şartlara rağmen halkımız büyük bir direniş sergilemiştir” diyen Kartal, “Önderliğimizin son görüşme notlarında ifade ettiği gibi hem siyasal hem askeri hem de her yönüyle uluslararası komplo boşa çıkarılmıştır. 11 yıldır Kürt halkı, her türlü zorluk ve ve zahmete rağmen her sene 15 Şubat Komplosu’nu kınamak için buluşuyor ve yüreklerini Önder Apo ile birleştiriyor”şeklinde konuştu.
2009’da Kürt halkının “Özgür Önderlik, Özgür Kimlik, Demokratik Özerklik’ şiarıyla iradesini ortaya koyduğunu ifade eden Kartal, Kürtlerin “Bê Serok Jiyan Nabe- Başkan Apo’suz Yaşam Asla” sloganını tüm dünyaya ilettiğini söyledi.

‘Özgürlük günleri yakındır’

Hınca hınç dolu olan ve giderek kalabalıklaşan miting alanının her tarafı Kürdistanî renklerle donatılmıştı. Sıfırın altında seyreden hava sıcaklığı ve aşırı soğuğun nefesleri bile dondurduğu alandaki eylemciler, Kürt Halk Önderi Öcalan ve Kürt değerlerinden oluşan sembolleri hep yüksekte tuttu. “Başkan Apo’suz Yaşam Asla”, “İrademizi Kıramazsınız”, “Faşist Erdoğan” sloganlarını hiç eksik etmeyen Kürdistanlı anaların kucaklarında sıkı sıkı tuttukları şehit evlatları ve PKK’nin şehit öncü kadrolarının fotoğrafları dikkat çekiyordu. Taşınan pankartlardaysa, “Önder Apo Gerillanın Umudur” “Seni de Bitireceğiz Erdoğan”, “Öcalan’sız Yaşam Asla” ifadeleri yer alıyordu.

Bu arada Kürtçe’nin Soranî lehçesinde bir konuşma yapan Kürdistan Ulusal Parlamentosu (KNK) Başkanı Kemal Tahirzade Kürt halkının milyonlarla Kürt Halk Önderi Öcalan’ı karşılayacağı günlerin yakın olduğunu söyledi. “Böyle bir Önderleri olduğu için Kürt halkı çok şanslıdır” şeklinde konuşan Tahirzade, “Bugün burada ve dünyanın dört bir yanında Kürt halkı bir ağızdan ‘Biz varız, özgürlük yükü sırtımızda ve biz bunu başaracağız’ diye haykırıyor. Bunu, dünya duymak zorunda ve Kürtlerin iradelerine saygı göstermek zorundadır”dedi.

Soğuğun inatçılığı sökmedi

Avrupa’nın dörtbir yanından 500’e yakın otobüs ve özel araçlarla akın akın Strasburg’a gelen Kürdistanlılar, mitingin ilerleyen saatlerinde alanın her tarafını doldurmuştu. Soğuğun inatçılığı, katılımcıların “Bê Serok Jiyan Nabe”, “PKK Halktır Halk Burada” sloganlarına bir an bile engel olamadı.
Tertip komitesinin verdiği bilgiye göre, mitinge gelmek için yola çıkan çok sayıda araç kar ve kötü hava şartları nedeniyle yollarda kaldı ya da gecikmeli olarak alana ulaştı.
Mitingde coşkunun doruğa çıktı anda ise Öcalan’ın Avukatı Mehmet Bayraktar sahneye çıktı. Avukat Bayraktar’ın konuşması, Öcalan’ın selamlarını Kürdistanlılara ilettiği bir konuşma niteliğindeydi. Sözleri sloganlarla kesilen Bayraktar, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın mesajlarını okudu.
Daha sonra mitingde BDP Milletvekili Emine Ayna da söz aldı.
Ayna konuşmasında, Kürtlerin dünyanın her yanında kendi özgürlük mücadelesini bitirmeye çalışan komploculara karşı ayakta olduğunu belirtti. “15 Şubat, Kürt halkının tarihinde bir milattır” diyen Ayna, “Türk devleti inkarcı, imhacı zihniyeti ile Kürt halkının mücadelesine son darbeyi 15 Şubat komplosu ile vurmak istedi. Ama gerek Sayın Öcalan, gerek PKK gerekse de Kürt halkı topyekün olarak mücadele ile bu komployu boşa çıkardı” dedi. Konuşmasında Türk devletine seslenen Ayna, Kürt sorununun PKK sorunu olmadığını, PKK’yi bitirerek Kürt sorununun çözülemeyeceğini söyledi. Ayna sözlerine şöyle devam etti: “Siz PKK’yi ortadan kaldırarak Kürt sorununu çözemezsiniz. Bizler Kürt halkı olarak mücadelemize devam ederiz. Eğer Türk devleti bugün inkarcı politikasından vazgeçmek zorunda kaldıysa, bu Kürt halkının gösterdiği iradenin sonucudur. Bu irade dünyaya şunu net olarak gösterdi ki, Öcalan’sız, PKK’siz çözüm olmaz”.

‘Terör listelerinin’ ABD ve Avrupa ülkelerinin çıkar ilişkilerine göre düzenlendiğini söyleyen Ayna, bu listelerin gözden geçirilmesini istedi. 15 Şubat Komplosu’nun sadece Kürtlere değil tüm Türkiye halklarına karşı yapıldığını söyleyen Ayna, bu komploya karşı tüm Türkiye halklarının birleşerek mücadele etmesi gerektiğini de söyledi.

Sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi

Çok yoğun bir ilginin olduğu, başta Fransız basını olmak üzere Türkiyeli basının da izlediği mitingde gösterilen sinevizyon gösterimi alanda büyük bir heyecan yarattı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın konuşmalarından kesitler ile Özgürlük şehitleri ve PKK gerillarınının görüntülerinden kesitlerin verildiği sinevizyon gösteriminde eylemciler sık sık, “Yaşasın Başkan Apo”, “PKK Halktır Halk Burada”, “Başkan Apo’suz Yaşam Asla” sloganlarını attı.

Koma Civakên Kurdistan (KCK) Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın 15 Şubat Komplosu ile ilgili değerlendirmesinin sinevizyon aracılığı ile halka aktarıldığı mitingde, Koma Jinên Bilind, Komaleyên Ciwanan temsilcileri, Partiya Jiyana Azad Başkanı Hecî Ehmedî ve Kürt-Fransız Dostluk Derneği Temsilcisi Bernard Revelun da birer konuşma yaptı.
TEVÇAND sanatçıları, Dîno, Peyvan ve Canê’nin de direniş türküleri ile sahne aldıkları miting Koma Berxwadan’ın parçaları ile saat 17.00’de sona erdi.

‘Halklara karşı yapılmış bir komplodur’

15 Şubat Uluslararası Komplosu’na ilişkin yazılı bir açıklama yapan Almanya Süryani Konfederasyonu Başkanı Aslan Karataş, konfederasyon olarak 15 Şubat Uluslararsı Komplosu”nu kınadıklarını belirterek, “15 Şubat Uluslararası Komplosu Öcalan şahsında tüm ezilen halkara karşı yapılmıştır” dedi. Uluslararası Komplo’nun, sadece Öcalan’a değil, Ortadoğu’da yaşayan tüm ezilen halklara yönelik gerçekleştiğini belirten Karataş, “Türk devletinin Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yollar ile çözmesi gerekiyor. Kürt sorunu barışçıl yollarla çözüldüğü takdirde; bu, Türkiye’de yaşayan tüm ezilen halkların ve Türk halkının yaşadığı sorunların da çözümü olacaktır” dedi. Süryani halkı olarak Kürt halkı ile iç içe yaşadıklarını hatırlatan Karataş, “Ezilen bir halk olarak, Kürt halkının yanındayız” dedi.

MURAT ALPAVUT/EVİN AKSOY/SAİT ÖZTÜRK

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

Hiç yorum yok: