27 Mayıs 2013 Pazartesi

Barış günlerinde Marşlar yasaklanmalı...


Dr.İsmet Turanlı
Barış günlerinde MARŞ’lar ( Mehter müzüğü de ) yasaklansın.
Bugünler de Donizetti ödülleri verilirken onun Osmanlı padişahları için bestelediği MARŞ’lar BARIŞ günlerimizde yasaklansın diyorum. Yenişerileri savaşa motıfleyen MEHTER takımının müziğide yasaklansın. Son senelerde nostaljik Mehter takımı göstermelik oluyordu.
1957 de Savarona gemisi Londra’ya gelmişti. Ayrıca Mehter takımıda. Edinburg’ta orduların müzik gösterileri yapılıyordu. Tesadüfen bende kardeşimle Biritanya adasını gezmekte idik ve Edinburg’ta bizim bahreyelilere rastladık. Gazeteci Nilüfer Yalçın bize gösterilerin yapıldığı kaleden loca davetiyesi verdi. Bizim Mehter takımı ordu orkestralarının ilki olduğu için , davet edilmişti. Onları seyrederken bayağı keyflenmiştik. Gururlanmıştık. Bugün Barış günlerini yaşarken Marşlarımız bana ters düşmeğe başladı.
Valsli şahaserler besteleyen Johann Strauss’un da Viyana’da Radetzky marşı dinlemiştim. O asırlarda harp etmek gurur vericiydi belki, bügünse Barış günü.
Türkiye de ilk okuldan itibaren öğrendiğimiz bir çok marş vardır ki onların İsveçten, İsrailden, J.J.Roussaue’nun operasından alıntılar olduğunu duyunca milli olmaları kıymetini kaybettiler.
Müziğin savaşçıların hissiyatlarına alet edilmesini hiç bir müzükseverin rıza göstereceğini tahmin etmiyorum.
Geçen hafta  ‘’ Psikosomatik Jinekoloji Dünya kongresine’’ katılmak için Berlin’e davetli  idim. Türkiye de bu hususta eğitim yapılmadığı için meslektaşlarım Türkiye de kadınların ruhu yok zannediyorlar. İki sene evvel ‘’Türk psikosomatik jinekoloji derneğini ‘’ kurdum. Kongre başkanı beni ilmi komiteye seçmişti.  Mozart’ın ‘’ Saraydan kız kaçırması’’ operasını seyre gittim. Sahnede opera artistlerinin 2,5 saat ara vermeden, çırılçıplak PORNO  seks gösterileri yapmaları beni derin hayal kırıklığına uğrattı. Osmanlı saraylarında böylesine seks yaşamının olduğuna inanmam mümkün değildi. Berlindeki Türklerin bu gösteriyi protesto etmemelerine hayıflandım.
İster Mozart’ın güzel operasında, isterse Mehter müzüğünde böylesi istismarlara müsaade edilmemesi kanaatındayım.  
Antalya. 26.05.13




Hiç yorum yok: